El ple de Girona demana 'màxim respecte' pels resultats del 9N

El PP se suma a la condemna unànime per l'agressió violenta a l'Escola d'Hostaleria

L'endemà del 9N, l'Ajuntament de Girona ha celebrat sessió plenària. Tots els grups i regidors no adscrits -a excepció del PPC- han portat a aprovació per la via d'urgència una moció que, per una banda, vol reconèixer el paper dels voluntaris i dels més de 34.000 gironins que van anar a votar i que també demana "màxim respecte pels resultats". 

La moció recorda que el "sí-sí" ha estat l'opció majoritària -a la ciutat ha aconseguit el 87,33% dels vots- i també es destaca que els 34.095 gironins que van anar a les urnes supera la participació en conteses electorals anteriors com les darreres eleccions municipals o europees. Per això, els grups han demanat que es prengui seriosament el pronunciament dels gironins i han demanat al govern de Mariano Rajoy que escolti la veu dels catalans. "La ciutadania ha donat un missatge inequívoc i estaria bé que el PP l'escoltés", ha declarat la portaveu del PSC, Pia Bosch. 

El text també lamenta els "obstacles" que ha patit el procés. Per una banda, denuncien "l'oposició frontal de l'Estat" i també, en concret a Girona, la negativa de Correus de distribuir 50.000 cartes amb informació i amb una crida a la participació que pretenia enviar l'alcalde i que van ser retornades. "L'Ajuntament denuncia aquest fet i demanarà explicacions als seus responsables", recull la moció. 

Tots els impulsors de la moció han coincidit en reivindicar el caràcter cívic i pacífic de la jornada. "Va ser una revolució pacífica i cívica", ha declarat la regidora no adscrita Glòria Plana. Per part de la CUP, el seu portaveu, Jordi Navarro, ha parlat d'un dia "d'alegria col·lectiva". "El món ha vist que hem fet el que alguna ja anomenen la revolució dels somriures", ha destacat. El portaveu de CiU, Carles Ribas, ha lamentat que malgrat hagi estat un procés que ha cridat l'atenció a nivell mundial, cap líder dels partits espanyols es desplacés a Catalunya per seguir-ho en primera persona. 

En aquesta línia, l'alcalde, Carles Puigdemont, ha destacat que la naturalesa de la moció és la d'agrair als voluntaris tots els esforços i que hagin fet possible les votacions. "La moció es proposa una cosa tan digna com dir als gironins que estem orgullosos de la seva actitud cívica, de voler fer ciutat i fer-ho a l'entorn del bé comú; no busca cap confrontació", ha declarat Puigdemont. 

El PP ha estat l'únic grup que s'ha mantingut al marge del text. La portaveu, Concepció Veray, ha menystingut la participació i ha recordat que votaven immigrants i menors i, segons assegura, això ha fet que les dades superin la participació a les darreres municipals. A més, ha afirmat que el procés es va fer "amb manca de garanties democràtiques" i ha assegurat que en alguns instituts hi havia paperetes "que ja estaven marcades amb el sí-sí". "El millor del 9-N és que avui ja és 10-N i, per tant, els demano que superin el procés rupturista i separatista que han intentat dur a terme i li demanin al senyor Mas que governi o convoqui eleccions", ha dit Veray. 

Condemna unànime a l'agressió violenta del 9N

L'Escola d'Hostaleria de Girona va ser escenari d'un dels pocs incidents que la jornada del 9-N va viure arreu de Catalunya. Cinc joves encaputxats i amb simbologia feixista van irrompre tirant gots i plats per terra i donant cops a una urna amb la intenció d'aturar les votacions. Quan van voler marxar, ciutadans que feien cua per poder votar els van retenir i els van treure les caputxes deixant al descobert la seva cara. Tots cinc van acabar detinguts i, després de declarar davant del jutge, van quedar en llibertat provisional. L'ajuntament ja va avançar diumenge que denunciava els joves per considerar-los autors d'un delicte de coaccions i contra les llibertats i els drets fonamentals. 

Aquest dilluns, el ple ha fet un pas més i ha inclòs a la moció una condemna explícita de l'agressió. Al text es recorda que els joves -d'entre 21 i 34 anys- van irrompre de manera violenta en un local que "era ple de gent". 

La portaveu del PPC ha demanat poder votar aquest punt per separat i s'ha sumat a la condemna, que ha estat unànime per part de tots els grups. "El meu grup sempre ha condemnat tot tipus d'agressió, ni que sigui de paraula, i en aquest cas evidentment ho seguirem fent", ha manifestat Veray. L'alcalde, Carles Puigdemont, li ha agraït el gest.