L'Audiència anul·la la clàusula sòl d'una hipoteca i obliga el banc a tornar els diners a una parella

L'associació Ausbanc ressalta que aquesta és una sentència important

Nova resolució judicial contra pràctiques abusives dels bancs però, en aquesta ocasió, es tracta d'una sentència de l'Audiència de Girona. El matrimoni de Lloret de Mar (Selva) va signar l'any 2002 una primera hipoteca amb Banc Popular. Aquest primer crèdit hipotecari no incloïa la clàusula sòl. El problema va arribar l'any 2005, quan la parella va demanar una ampliació de la hipoteca. "Sense advertir-los de cap modificació, els van incloure una clàusula sòl al 3,25%", ha assenyalat l'advocada d'Ausbanc.

El matrimoni no va descobrir que la seva hipoteca incloïa aquesta clàusula fins l'any 2009, quan els tipus d'interès van començar a baixar però la seva quota es va mantenir inamovible. "Primer vam anar al banc per trobar una solució però, com que no va ser possible, vam recórrer a Ausbanc", ha afirmat l'afectat, José Manuel Ontiveros.

En una primera sentència del Jutjat Mercantil de Girona, van desestimar les seves peticions però va decidir recórrer a l'Audiència, que els ha donat la raó, ha anul·lat la clàusula sòl i obliga el banc a tornar els diners. Com que la sentència encara no és ferma perquè el banc pot recórrer al Suprem, encara no hi ha fixada la quantitat de diners que els hauran de retornar però serà superior als 3.000 euros.

Muntañola ha exposat que aquesta és una sentència "molt important" per a tots els afectats gironins perquè és la primera vegada que l'Audiència de Girona es pronuncia sobre anul·lació de clàusules sòl. "Ara sabem quin és el seu criteri i com respondran qualsevol recurs", ha afirmat l'advocada.

Això serà així almenys fins que el Tribunal Suprem emeti la primera sentència per clàusula sòl a particular i senti un criteri global que pot ser en la mateixa línia que el de l'Audiència de Girona o, per contra, pot decantar-se per anul·lar les clàusules però no obligar a retornar els diners.