Besalú presenta la primera videoguia per a persones amb discapacitats visuals i sensorials

L'instrument pioner al món incorpora subtítols, signes per a sords i àudio-descripcions en un sol aparell

  • Detall de la videoguia © M. Estarriola
    Detall de la videoguia © M. Estarriola
  • Anna Maria Martín i David Riera amb les videoguies © M. Estarriola
    Anna Maria Martín i David Riera amb les videoguies © M. Estarriola

Les persones amb discapacitats sensorials i visuals podran gaudir dels encants de la vila medieval de Besalú gràcies a un conveni de col·laboració entre el consistori i l'empresa Multisignes, encarregada del desenvolupament d'un sistema de videoguiatge pioner en el món. L'instrument, de dimensions molt reduïdes, consisteix en una petita pantalla amb un altaveu incorporat per permet a les persones discapacitades visitar els principals punts d'interès turístic de Besalú. Amb tot, l'usuari podrà llogar l'aparell per tres euros a l'oficina de turisme i hi trobarà una visita guiada mitjançant subtítols, signes per a sords i àudio-descripció.

Anna Maria Martín, fundadora de Multisignes, ha explicat aquest matí que inicialment l'aparell es troba disponible en llengua catalana per als signes de sordmuts però tenen intenció d'ampliar-ho al castellà i més tard al sistema de signes internacional. Pel que fa a la subtitulació Martín ha assegurat que es vetllarà per incloure els textos redactats en català, castellà, anglès i francès. Per la seva banda, David Riera, també fundador de Multisignes ha comentat la possiblitat que en un futur les vídeoguies portin incorporat un sistema de geolocalització damunt de plànol per conèixer exactament en cada moment on es troba el visitant.

Per la seva banda l'alcalde de Besalú, Lluís Guinó (CiU), ha destacat la importància d'aquest aparell perquè d'aquesta manera es permet 'facilitar la visita i l'accessibilitat a la vila a totes aquelles persones que actualment no tenen l'oportunitat de fer-ho', ha dit. El batlle també ha destacat la tasca que porta desenvolupant el consistori els darrers anys per tal d'eliminar les barrares arquitectòniques existents al municipi tant pel que fa als accessos als principals punts d'atracció turística com a la resta del municipi.

Visita al Call Jueu

Els primers aparells incorporen la visita guiada al Call Jueu de Besalú. El recorregut s'inicia al Pont Romànic per seguidament desplaçar-se fins al Call Jueu, la plaça dels Jueus, el Miqvé, la sinagoga i d'allà fins a la Cúria Reial passant pel portal dels jueus. Riera ha assegurat que 'l'intenció és ampliar el recorregut i donar cabuda a la resta de patrimoni de la vila'.