La regidora de Begur assegura no saber que el consistori subcontractava l'empresa de jardineria del marit

Rosa Pérez ha declarat avui davant el jutge

La declaració de la regidora d'Hisenda de Begur, Rosa Pérez (CiU), com a imputada per un delicte de negociacions i activitats prohibides als funcionaris públics ha durat un quart d'hora. En ella, ha defensat no conèixer en cap moment que l'empresa que finalment feia els treballs de jardineria encarregats per l'Ajuntament fos la del seu marit. Segons el seu advocat, Carles Monguilod, "se l'acusa d'un delicte que exigeix coneixement i voluntat de contractar eludint la llei i ella en cap moment ho va fer perquè no contractava i desconeixia quina era l'empresa".

I és que segons la defensa qui realment s'encarrega de contractar els serveis de jardineria és el regidor de la Brigada d'obra i Manteniment, Francisco Vadillo, que també és primer tinent alcalde. Una persona que ara la defensa de la regidora ha demanat que declari com a testimoni perquè acrediti el desconeixement de Roser en relació a aquest afer.

Segons Monguilod, Pérez podia veure com a membre de la comissió que es contractava Excavacions Begur però no sabia si aquesta empresa no tenia prou estructura i si finalment ho subcontractava a Jardins Arnau, que és la del seu marit. Sí que ha reconegut que l'Ajuntament va deixar de contractar aquests serveis a partir del moment que el regidor de SI, Marià Renart, va fer la denúncia a la fiscalia de Girona. Precisament, el juliol passat aquest partit a l'oposició de Begur va denunciar que l'Ajuntament continuava contractant l'empresa del marit de la regidora malgrat haver-hi una investigació judicial oberta. El jutge no li ha preguntat sobre aquesta qüestió en la declaració d'avui.

La regidora figura com a apoderada de l'empresa del seu marit des del 2013 tot i que ha negat davant del jutge tenir coneixement de les contractacions i la facturació.

Un delicte penat amb multa i suspensió temporal

La imputació per un delicte de negociacions i activitats prohibides als funcionaris públics a què s'enfronta Roser Pérez està penada amb una multa i una suspensió temporal de les funcions tal i com es recull a l'article 441 del Codi Penal. El fiscal ha descartat imputar-la per prevaricació, tràfic d'influències, suborn i frau, tal com es demanava des de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) en no veure-hi un enriquiment personal ni irregularitats amb factures.

La regidora creu que darrera aquesta denúncia hi ha un interès del denunciant de perjudicar-la políticament i així ho ha defensat davant del jutge. Segons el seu advocat, "el fet d'estar imputada ha fet molt mal a la reputació de Pérez i per això un cop hagi testificat l'altre regidor demanaran que s'arxivi la causa.

Si reclama de nou la dimissió de la regidora

El regidor de SI de Begur, Marià Renart, ha lamentat que a hores d'ara la regidora imputada no hagi dimitit i que l'alcalde no l'hagi cessat pel que considera és una "evidència". Renart ha afirmat que és "trist" veure com la regidora l'ataca a nivell personal i com ha "confós" el paper de l'oposició amb "insults i amenaces" que li dirigeix "a cada ple municipal".

També ha explicat que després de declarar davant del jutge com a testimoni del fiscal, Renart va sol·licitar poder declarar de nou per exposar el que considera que no s'ajusta a la realitat. Segons el regidor de SI, no es pot dir que la regidora no tingués coneixement de la contractació de l'empresa del seu marit per part de l'Ajuntament perquè aquest tema ja ho va denunciar públicament en un ple de l'any 2011.

Quan el cas arriba a la fiscalia

El 27 de març passat, el regidor de SI a l'Ajuntament de Begur va posar en coneixement de la fiscalia de Girona algunes contractacions "sospitoses" de l'equip de govern "sospitoses". Segons la denúncia, en els anys 2011, 2012 i 2013 el govern municipal va contractar per a la majoria de feines de jardineria una empresa anomenada Excavacions Begur. Aquestes feines es contractaven directament per la junta de govern municipal perquè no superaven els 18.000 euros i, per tant, la llei no obliga a que es convoqui cap concurs públic.

Fins aquí, cap irregularitat però, segons SI, aquesta empresa no té capacitat real per fer les feines de jardineria i, per això, subcontractava una altra empresa, Jardins Arnau. Segons asseguraven, aquesta subcontractació és "irregular" i, a més, hi ha una incompatibilitat flagrant perquè l'administrador de l'empresa és el marit de la regidora d'Hisenda i ella mateixa consta com a apoderada de la societat.

Després de rebre la denúncia, la Fiscalia de Girona va obrir diligències d'investigació. Un cop avaluat el cas, el ministeri públic va remetre un escrit de denúncia al Jutjat degà de la Bisbal d'Empordà demanant que s'investigui el cas. El Jutjat de primera instància i instrucció número 3 de la Bisbal d'Empordà va incoar diligències prèvies. En els últims mesos, el jutge ha citat a declarar el marit de la regidora, el regidor denunciant i un representant d'Excavacions Begur.