El Banc dels Aliments de Girona demana llet, oli, farina i sucre

L'entitat preveu superar enguany les 2.270 tones de menjar

El Banc dels Aliments ha demanat als gironins substituir les donacions d'arròs, pasta i llegums per les de llet, oli, farina, sucre o conserves de peix durant el Gran Recapte. El seu president, Frederic Gómez, explica que les aportacions de la UE ja cobreixen el primer grup d'aliments i que, casualment, aquests són també els que els gironins acostumen a donar durant els dos dies que se celebra el Gran Recapte (aquest any, els 28 i 29 de novembre).

A Girona, el Banc dels Aliments ajuda 42.000 persones, que reben lots de menjar a través d'entitats benèfiques. Tot i que la xifra no ha variat els últims anys, sí que canvia el perfil dels beneficiaris: cada cop hi ha menys immigrants i més gent del país.

L'any passat, el Banc dels Aliments de Girona va repartir 2.269 tones de menjar. Sobretot, com concreta el president de l'entitat, Frederic Gómez, a la majoria dels lots que es donen a entitats benèfiques hi ha llet (448,2 tones durant el 2013), sucs (303,6 tones) i fruita fresca (237,3 tones). A aquests aliments els segueixen l'arròs, la pasta, els llegums secs, els vegetals en conserva o les galetes.

"Heu de pensar que cada setmana repartim unes 40 tones d'aliments, de les quals 10 solen ser fruita fresca", explica Gómez. El menjar que surt del banc completa l'alimentació de 42.000 gironins, que reben els diferents lots a través de les 114 entitats benèfiques que hi ha a la demarcació.

La xifra de beneficiaris, que es va disparar durant els primers anys de la crisi, ara en fa dos que es manté més o menys estable. Això sí, com explica el president, el perfil d'aquells qui reben els lots de menjar ha canviat. Ara cada cop hi ha menys immigrants i, per contra, augmenten les famílies del país.

"Això segurament es deu a què els immigrants han optat per tornar als països d'origen o marxar a buscar feina en d'altres", explica Frederic Gómez. I hi afegeix: "Però aquells autòctons que no tenen treball, ja no cobren l'atur o se'ls acaben les prestacions, no tenen cap altre remei que recórrer a la beneficència".

Més de 1.500 tones aquest 2014

Aquest 2014, des del Banc dels Aliments de Girona ja es porten més de 1.500 tones de menjar repartides. El seu president calcula que, quan es tanqui l'any, la xifra augmentarà fins a superar les 2.269 de l'any passat. En part, gràcies al Gran Recapte, que se celebrarà els dies 28i 29 de novembre (i que només a la demarcació, l'any passat va aconseguir recollir 460 tones d'aliments).

El Banc dels Aliments de Girona compta ja amb 2.000 voluntaris inscrits per al Gran Recapte. A la demarcació, les caixes on es podran dipositar les donacions es trobaran repartides arreu de 300 supermercats, botigues i superfícies comercials. Aquest 2014, com a novetat, també hi haurà punts de recollida a diverses carnisseries, perquè el gremi del sector s'ha adherit a la iniciativa.

El president del banc a Girona ha fet una crida perquè el número de voluntaris creixi en els propers dies. Sobretot, més que no pas persones individuals, Gómez ha demanat la implicació "d'associacions esportives, comunitats de veïns, col·legis, confraries o centres culturals". L'entitat calcula que, per poder cobrir tots els punts on hi haurà caixes per al Gran Recapte, a la demarcació es necessitaran cap a uns 3.000 voluntaris.

Llet, oli, farina o sucre

Pel què fa a les donacions, Frederic Gómez ha demanat a la gent que prioritzi aliments que no siguin la pasta, l'arròs o els llegums secs. El president del Banc dels Aliments ha explicat que aquests grups ja es cobreixen per les aportacions que fa la UE i que, casualment, també són aquells que els ciutadans acostumen a posar dins les caixes durant el Gran Recapte.

"Demanem per favor que no ens donin arròs, pasta ni llegums secs, perquè encara que siguin aliments bàsics, aquests ja els rebem via Europa", ha dit el president. I hi ha afegit: "Allò que necessitem més ara per ara és llet, oli, farina, sucre, conserves de peix i llaunes de suc de tomàquet".

El Gran Recapte no compta també amb la solidaritat dels ciutadans. També hi ha cadenes de supermercats que s'hi impliquen. Aquest és el cas de Mercadona, que des de fa cinc anys col·labora amb la iniciativa, i que aquest 2014 ha donat 90.000 litres de llet al Banc dels Aliments de Catalunya, dels quals 12.096 es repartiran a les comarques gironines.

El camió de Mercadona que transportava la llet destinada al Banc dels Aliments de Girona ha arribat aquest migdia al magatzem de l'entitat. Transportava 28 palets, a cadascun dels quals hi havia 432 litres de llet repartits en brics.

Avui era dia de repartiment i moltes estanteries del magatzem estaven buides. Quedaven diversos palets de sucre, alguns d'aigua, altres amb sucs de fruita i caixes de nectarines i caquis que també han entrat aquest matí. "Allò que volem és que el menjar arribi quan més aviat millor a les persones necessitades, i no tenir els aliments en estoc aquí", ha conclòs Frederic Gómez.