La marihuana és la droga més habitual durant les Fires de Sant Narcis

La Policia Municipal ha realitzat nombrosos comisos

La marihuana s'ha convertit en la droga més habitual que els agents de la Policia Municipal de Girona comissen durant els controls que realitzen aquests dies coincidint amb les Fires de Sant Narcís.

Des del passat divendres 24 d'octubre, agents del cos policial gironí realitzen patrullatges i controls de trànsit a la zona de les atraccions, barraques i els principals accessos a la ciutat. L'intendent en cap del cos, Josep Palouzié ha assegurat que fins ara han notat un descens del nombre de comisos, agressions, assistències sanitàries i troballes d'armes prohibides en comparació amb l'any passat. "Està anant força bé i esperem que aquest cap de setmana es confirmi aquesta tendència", ha afegit.

Durant tots els dies de Fires de Sant Narcís, els agents de la Policia Municipal de Girona han realitzat controls de trànsit i patrullatges amb agents de paisà i uniformats tant per les zones amb més afluència de ciutadans - com les atraccions i les barraques de La Copa- com en els principals accessos viaris de la ciutat. Es tracta de controls habituals que acostumen a fer cada any durant la festa major de Girona.


En concret, els agents realitzen tres controls de trànsit cada nit, sobretot als accessos nord i sud de la ciutat, a la carretera Barcelona i a la rotonda situada davant de l'Hospital Josep Trueta. Els dispositius arrenquen al voltant de la mitjanit i es mantenen fins ben entrada la matinada. "La intenció és dissuadir totes aquelles persones que portin drogues o elements que puguin complicar l'ordre i, posteriorment, enxampar aquells que agafen el vehicle beguts posant el perill els altres conductors", ha explicat l'intendent en cap de la Policia Municipal de Girona.

En principi, els policies es divideixen en dos equips. Un d'ells treballa per la zona de les atraccions i La Copa mentre que l'altre realitza testos d'alcoholèmia i substàncies estupefaents. Cal destacar que aquesta passada matinada de dissabte, els agents van incrementar els controls i el nombre d'efectius al tractar-se d'un dia festiu abans d'una vigília. "Els dissabtes és quan hi ha més gent", ha assenyalat Palouzié.

A més, aquesta nit ha estat una ocasió especial ja que ha actuat per primer cop la nova unitat canina de la Policia Municipal de Girona que compta amb dos guies canins i quatre animals, dos d'ells en servei i dos més en fase de formació. "Els gossos poden detectar bitllets però nosaltres els tenim ensinistrats perquè trobin haixix, marihuana, cocaïna i heroïna. La gent s'espanta quan veu el gos i treu tot el que porta", assegura el cap de la policia gironina.

Canvis en el consum de substàncies estupefaents

Segons Palouzié, durant els darrers deu anys s'ha notat un canvi pel que fa al consum de drogues. Ara fa una dècada, els conductors que aturaven acostumaven a prendre "drogues dures" com cocaïna i heroïna. Actualment això ha canviat i cada cop s'incrementa més el consum de "drogues toves", sobretot marihuana. Només cal repassar les comissions d'aquests últims dies de controls de Fires. "La substància que detectem més és la marihuana; el haixix està de baixa", destaca Palouzié.

Només en la primera mitja hora del control d'aquesta passada matinada, els agents van aixecar quatre actes de comís a conductors que portaven marihuana i van enxampar dos conductors que havien intentat fugir en veure el control. "Es una droga fàcil de conrear, es pot fer a qualsevol casa. En canvi l'actuació policial fa que cada cop sigui més difícil importar haixix, que ve d'Àfrica", argumenta l'intendent en cap. Fins ara, els policies també han detectat una davallada del nombre d'armes prohibides - com punyals, punys americans i navalles- durant els controls, i una caiguda pel que fa al nombre de diligències judicials, agressions o robatoris i assistències mèdiques, en comparació amb els resultats de l'any passat.

"Fins demà al vespre no fem un resum total però ja podem dir que el primer cap de setmana ha estat molt positiu, estem satisfets ja que anem per sota les xifres de l'any 2013", insisteix l'intendent en cap. "Totes les actuacions han baixat durant aquests dies i esperem que aquest segon cap de setmana es confirmi aquesta tendència", reitera. Fins ara no s'han produït incidències greus pel que fa a seguretat urbana.

Des del cos de la Policia Municipal de Girona assenyalen que el dispositiu durant les Fires de Sant Narcís és "un model d'èxit" que esperen poder continuar repetint els propers anys. "Va molt vinculat a la quantitat de personal que tenim, fem un esforç molt important i esperem millorar-lo l'any vinent si les restriccions de personal s'aixequen", ha explicat Palouzié.

Per part dels conductors, la majoria dels ciutadans veuen amb bons ulls aquesta mena d'actuacions. És el cas de la Cristina, una veïna d'Olot, que aquesta passada nit tenia previst passar una bona estona ballant a La Copa. "Em semblem molt bé, són genials perquè a mi la setmana passada em van robar la bossa d'una estrebada a la zona de barraques; crec que va molt bé perquè hi ha gent que sobra", ha conclòs.