L'ambaixada espanyola a Londres està entre les més cares del món

Un estudi de la revista Spear's assegura que es podria vendre per 76 milions d'euros

L'ambaixada espanyola a Londres es podria vendre al mercat immobiliari britànic per 60 milions de lliures, uns 76 milions d'euros. Tot i que no està a la venda, aquest és el preu que li adjudica la revista financera Spear's en un estudi conjunt amb la immobiliària Lichfields sobre el cost de les seus diplomàtiques a la capital britànica.

A la ciutat més cara del món per viure, la gran majoria de les ambaixades es concentren en els barris més rics de la ciutat, al voltant de Belgrave Square, Knightsbridge i Mayfair. L'ambaixada espanyola és al 39 de Chesham Place i està entre les 15 seus diplomàtiques més cares de tot Londres, segons l'editor d'Spear's, Josh Spero, i entre les "més cares del món".

El preu de 60 milions de lliures d'Spear's és basa en l'edifici del 39 de Chesham Place, però la residència de l'ambaixador, Federico Trillo, és al 24 de Belgrave Square. Es tracta d'un edifici majestuós comunicat amb l'ambaixada, però que té l'entrada principal per una de les places més singulars del barri. L'ambaixada veïna d'Alemanya, al 21-23 de Belgrave Square, se situa per sobre dels 100 milions de lliures, segons l'estudi de Spear's i Lichfields.


"Les ambaixades estrangeres a Londres són propietats molts valuoses", constata l'editor d'Spear's, Josh Spero, en una conversa amb l'ACN. D'acord amb els seus càlculs, n'hi ha 7 que costen més de 100 milions: són les d'Alemanya, Austràlia, Canadà, Japó, Holanda, Rússia i Aràbia Saudita. Cas a part és el dels EUA, que n'està construint una de nova valorada en 600 milions de lliures, després de vendre's l'antiga per uns 500.

El valor mitjà de les seus diplomàtiques dels estats de la UE a Londres és de 33 milions de lliures, la meitat del que val l'ambaixada espanyola. Si venguessin les seves propietats immobiliàries a la capital britànica, el total dels 28 aconseguiria 881 milions de lliures, uns 1.114 milions d'euros.


Recepció dins l'ambaixada amb la infanta Helena el 2012 © Casa Reial


Alguns països, com Holanda, ja han posat les seves ambaixades històriques i al centre de Londres a la venda per traslladar-se més lluny. Els holandesos podrien aconseguir 150 milions de lliures pel seu edifici a Kensington. Uns dels primers a vendre van ser els Estats Units, que es traslladaran a un nou edifici al barri de Nine Elms, i van embutxacar-se 500 milions de lliures per l'ambaixada antiga, on encara treballen però que deixaran, previsiblement, el 2017. Brasil va vendre la seva per 40 milions, i les Filipines van aconseguir-ne 70 per la seva antiga seu diplomàtica, ara residència de la filla del magnat indi Lakshmi Mittal.

Spero, que edita una de les revistes de finances més prestigioses del mercat britànic, considera que vendre l'ambaixada de Londres no marcaria "la diferència" per a les finances espanyoles però es pregunta "si realment la gent necessita les ambaixades". "És bo tenir a Londres un edifici tan gran, tan valuós, que també és car de mantenir i requereix personal?", assenyala l'editor d'Spear's. "No seria millor per a Espanya tenir delegacions de negoci a Liverpool, Manchester o Leeds, que tractessin els negocis d'exportadors anglesos i també espanyols? Sembla més lògic que tenir un únic edifici al centre de Londres que no necessàriament fa gaire", afegeix. "No creiem que tenir ambaixades tan grans i cares sigui la millor solució", conclou l'editor d'Spear's, que calcula que el valor total de les seus diplomàtiques a Londres és de 4.000 milions de lliures, uns 5.062 milions d'euros.