Les Fires de Sant Narcís reben un increment de visitants 'low cost' el primer cap de setmana

Els firaires han detectat un increment de públic

Més visitants però menys caixa. Aquesta és la sensació que hi ha entre els firaires de Girona durant el primer cap de setmana de Fires de Sant Narcís. La tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Girona, Marta Madrenas, ha assenyalat que s'ha registrat un increment del nombre de visitants. Els hotels de la ciutat han arribat al 95% de la seva ocupació.

Des de l'Associació de Firaires de les comarques gironines esperen remuntar les xifres durant el cap de setmana vinent, el més fort de totes les festes. Tot i la voluntat de realitzar un estudi sobre l'impacte socioeconòmic que genera la festa major, Madrenas ha assenyalat que "no ha estat possible" fer-ho enguany i ho intentaran l'any vinent.

"Estem molt contents, tot està sortint perfecte, des del primer dia del pregó que ens va posar la pell de gallina fins aquest diumenge amb els castells", ha explicat la regidora i tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Girona, Marta Madrenas. Des del consistori assenyalen que han notat un increment del nombre de visitants respecte l'any passat. A més, Madrenas assegura que tots els escenaris instal·lats- l'espai de La Copa, l'envelat i l'escenari de Sant Feliu- estan funcionant "molt bé". "El bon temps ens acompanya i fa sortir al carrer", ha afegit.

En aquest sentit, Madrenas ha subratllat que totes les activitats programades - des del concurs de paletes, fins a la cercavila de mosques o les sardanes- estan funcionant a ple rendiment. "I només estem al primer cap de setmana, encara ens falten moltes activitats com la segona edició del sopar popular, la sessió de 'mapping' a la façana de la Catedral o la gimcana familiar", ha explicat. A part dels concerts i actuacions musicals, punt fort de les festes d'aquest any.

Pel que fa a la mobilitat, la tinenta d'alcalde ha assenyalat que no s'han registrat incidències greus tot demanant als ciutadans que utilitzin el transport públic per moure's per la ciutat. D'altra banda, Madrenas ha explicat que ha estat impossible realitzar l'estudi socioeconòmic que tenien previst fer aquest any. "No s'ha pogut fer, ens hagués fet molta il·lusió tirar-ho endavant amb l'ajuda de la Universitat de Girona tal i com ja es fa amb la mostra 'Temps de Flors'", ha lamentat la regidora. No obstant això, el consistori té previst portar-lo a terme l'any que ve.

Per la seva banda, els firaires de Girona es mostren esperançats. De moment ja han notat un increment del nombre de visitants tot i que la facturació va decaure lleument ahir, dissabte. "Divendres vam notar que hi havia més gent que d'altres anys però ahir, ja fos pel futbol o pel que fos, va fallar una mica", ha explicat el president de l'Associació de firaires de les comarques gironines, Joan Bagó. Tot i això, preveuen millorar les xifres durant el proper cap de setmana, el més fort de totes les Festes de Sant Narcís.

Aquest dissabte, gran part de les famílies que visitaven les fires demanaven que es repetís més d'una vegada el dia de les fires econòmiques, quan pujar a una atracció només val un sol euro. Una idea que els firaires i el consistori han descartat. "Ja ens agradaria que cada dia fos a un sol euro però els firaires són empresaris i viuen d'això, aconseguir el que tenim ja va ser un avenç extraordinari i demanar més seria passar una línia. Podríem provocar perjudicis als empresaris", ha assenyalat Madrenas.

Ocupacions hoteleres d'entre el 90 i 95%

En definitiva, unes bones xifres que també es visualitzen en l'ocupació hotelera de la ciutat. El president de l'Associació d'Hostaleria Girona i Radial, Josep Carreras, ha explicat que els hotels de la ciutat han aconseguit arribar a ocupacions d'entre el 90 i 95% durant aquest primer cap de setmana. Un fet curiós és que el 60% dels visitants eren de les comarques catalanes i d'arreu de l'Estat espanyol mentre que entre un 35 i un 40% era d'origen estranger, sobretot francès, suec, finlandès i italià. En principi, els hotelers esperen millorar aquestes dades durant el proper cap de setmana on esperen arribar al 100% d'ocupació.

Per últim, la tinenta d'alcalde de Girona ha explicat que aquest diumenge al matí ha rebut l'avís que els policies locals havien aixecat una acta a una barraca de La Copa que havia venut alcohol a un menor d'edat. Aquest seria el primer cas de venda d'alcohol a joves menors durant aquestes fires. Els fets haurien succeït aquest passada matinada de dissabte a diumenge però, de moment, Madrenas no ha volgut entrar a valorar els detalls de l'actuació i ha assenyalat que demà analitzarà l'expedient en profunditat.