12 anys de presó pels lladres que van cometre tres assalts violents a la comarca de la Selva el 2012

El jutjat obre causa contra la testimoni protegit per haver mentit al judici

Sentència exemplar contra els dos lladres violents que van cometre assalts a la comarca de la Selva l'any 2012. Un veneçolà de 30 anys, Hernán Felipe Hernández, i un hondureny de 23, César Augusto Osorio. El Jutjat Penal Número 1 de Girona els ha condemnat a 12 anys de presó i considera, basant-se en les proves, que no hi ha cap mena de dubte que ells van ser els autors dels robatoris.

A l'hora d'actuar, Hernández i Osorio entraven a les cases armats amb ganivets i pistoles. Actuaven amb molta violència, i no dubtaven a amenaçar i colpejar les víctimes per aconseguir diners i objectes de valor. El 18 d'abril d'aquell any, van assaltar una anciana de Vilobí d'Onyar, a qui van lligar de peus i mans i van entaforar una funda de pernil gola avall.

El 31 de maig, els dos lladres van amenaçar tota una família en un mas de Sant Feliu de Buixalleu. Al pare el van apallissar, i a la filla la van encanonar amb una pistola mentre li exigien on eren els diners. I la matinada del 29 de desembre, van assaltar la casa d'uns coneguts a la urbanització Vallcanera Park de Sils. Van destrossar el cotxe del matrimoni, els mobles de l'habitatge i li van exigir a la dona que els entregués 4.000 euros.

La sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Virginia Moreno, condemna el veneçolà i l'hondureny basant-se en totes les proves que els incriminen. D'entrada, que diverses víctimes els van identificar a les rodes de reconeixement. Un extrem que la jutgessa considera "al 100% creïble". A més, l'escrit també subratlla que tant Hernández com Osorio van intentar vendre part del botí -en concret, unes monedes de plata- i que al seu pis de Sarrià de Ter (Gironès), on se'ls va detenir, hi tenien una pistola i alguns dels objectes procedents dels assalts.

Per últim, la sentència també condemna els dos lladres basant-se en les declaracions d'una testimoni protegit (Leidy Mabel, la parella d'Hernández) que va donar als Mossos d'Esquadra "detalls transcendentals per a la investigació" i que, sense la seva intervenció, "és possible que no s'haguessin esclarit tan aviat". Entre d'altres, va dir als agents on es trobaven els objectes robats o els va explicar que els lladres van riure-se'n de l'anciana de Vilobí quan la dona els va suplicar per la seva vida.

20.721 euros d'indemnització

La sentència condemna Hernández i Osorio per tres delictes de robatori amb violència i intimidació a casa habitada amb ús d'armes, per lesions i per danys. En total, els imposa una pena global de 12 anys de presó i una multa de 1.440 euros. En matèria de responsabilitat civil, el Jutjat Penal Número 1 de Girona obliga els dos acusats a indemnitzar amb 20.721 euros les víctimes, tant pels objectes que els van robar com les lesions que els van infringir i les seqüeles que els hi han quedat.

El Jutjat Penal Número 1 de Girona també absol el tercer processat del cas, per a qui el fiscal ja va retirar els càrrecs quan es va acabar el judici. La sentència no és ferma i es pot interposar recurs d'apel·lació davant l'Audiència de Girona en un termini de deu dies.

Dues causes més

La sentència, però, no es queda només aquí. I és que, apart de condemnar els dos lladres pels tres assalts violents, també ordena obrir causa contra la testimoni protegit per haver mentit al judici, i demanar als Jutjats de Santa Coloma de Farners que investiguin si cal obrir causa contra una de les víctimes (l'home que vivia a la casa de Sils).

Respecte a la testimoni protegit, Leidy Mabel, el jutjat considera que va cometre un delicte de fals testimoni. I és que la noia, després d'haver inculpat els dos lladres i donar informació clau a la policia dels assalts, al judici va canviar radicalment de versió. Durant la seva declaració, va desentendre's de tot el que havia dit i va dir que els Mossos d'Esquadra li havien cuinat la declaració on donava detalls sobre els robatoris.

I pel que fa a l'home que vivia a Sils, el jutjat ordena investigar-lo per si cal obrir-li causa com a implicat en els assalts. De fet, l'home ja havia estat imputat en un principi, tot i que després la seva causa es va arxivar provisionalment. Tot i això, el Jutjat Penal Número 1 creu que hi ha prou indicis com per estudiar la decisió més a fons.

I és que, apart que la testimoni protegit va implicar-lo com a cervell del primer dels assalts (el de Vilobí d'Onyar), Hernández també va assegurar que ell era qui li havia proposat anar a robar a casa l'anciana. El lladre també va dir que l'home -que durant l'assalt a Sils es va amagar al lavabo- li devia diners. Per això, el jutjat creu que aquest robatori, en realitat, es va deure a un ajustament de comptes i demana que s'investigui la relació de l'home amb el cas.