La matinada del diumenge s'endarrereix una hora el rellotge

Les tres de la matinada seran les dues

La matinada del proper diumenge, 26 d’octubre, el rellotge s’endarrerirà una hora a les tres del matí, que passaran a ser les dues. Tots els països de la Unió Europea, de forma harmonitzada, adoptaran l’horari d’hivern i posaran fi al període de set mesos de l’horari d’estiu per al 2014, que segons les dades de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) ha suposat un estalvi d’entre 9 i 10 euros per llar a Catalunya -impostos inclosos-, en forma d’un menor consum d’energia, com a resultat de la menor necessitat d’il·luminació artificial. En total, el canvi horari ha generat un estalvi de 27 milions d’euros a Catalunya.
 
L’adaptació de l’horari a la llum del dia permet estalviar energia al reduir la necessitat d’il·luminació artificial. Un 90% de l’estalvi relacionat amb el canvi horari es produeix en el sector domèstic. La il·luminació suposa un 7% del conjunt del consum energètic de les llars, i l’estalvi en aquest capítol es pot incrementar fent un ús responsable de l’energia mitjançant mesures com l’adequació del tipus d’il·luminació a cada necessitat o bé utilitzant bombetes més eficients. En menor mesura, el canvi horari també genera estalvis en el sector serveis, el comerç i la indústria.
 
L’estalvi relacionat amb el canvi horari es genera durant l’horari d’estiu, ja que és quan hi ha més llum diürna natural: s’avança el rellotge per no desaprofitar les hores de sol al matí i tenir més hores de llum natural a la tarda. Així s’aconsegueix reduir el consumir d’energia en il·luminació artificial. L’endarreriment del rellotge a l’hivern, en canvi, permet tenir llum natural a primera hora del matí, que és quan es produeixen la majoria de desplaçaments, sense afectar el consum d’energia en matèria d’il·luminació, ja que disposar de més llum natural a les tardes no compensaria el consum addicional d’energia per il·luminar una hora més de foscor als matins.