Postals amb excrements de gos per denunciar incivisme

La campanya l'ha impulsat Radio Sant Joan les Fonts

"Un poble tan bonic no es mereix aquesta imatge... Recull les caques del teu gos i ajuda'ns a canviar les postals de Sant Joan les Fonts". Aquest és el missatge que acompanya a les postals turístiques que fa uns dies els veïns del municipi de la Garrotxa han rebut a les seves bústies perquè es conscienciïn de la importància de recollir els excrements de les seves mascotes. Al final de tot, també s'explica que aquells que no ho facin seran sancionats amb multes que van de 100 a 400 euros en compliment de l'ordenança municipal que va entrar en vigor a principis d'aquest any.

El que més ha cridat l'atenció dels veïns ha estat veure la imatge d'un excrement de gos just davant dels monuments més emblemàtics del poble, una instantània que per altra banda els veïns pateixen diàriament per culpa dels incívics. "Les fotos de les postals impacten però no ens pensàvem que tindrien tanta repercussió", reconeix el director de l'emissora municipal de Sant Joan les Fonts, que ha quedat sorprès pel debat que s'ha obert.

La campanya, que ja té els seu defensors i detractors, va començar la setmana passada amb l'enviament de les postals. Les imatges són fetes per oients de l'emissora que van enviar-les al programa 'L'observador', on es tracten les problemàtiques i queixes dels veïns. Feia temps que l'incivisme amb les caques de gos era un tema recurrent i per això es va decidir fer un pas més per intentar que la gent en prengués consciència.

Els intents fallits per combatre l'incivisme

L'Ajuntament de Sant Joan les Fonts ja ha fet vàries actuacions per acabar amb aquesta problemàtica. A començaments d'aquest any el consistori va aprovar una ordenança per combatre aquest incivisme alhora que es va enviar una carta informativa als veïns i es van instal·lar cartells informatius als punts on hi havia més presència d'excrements de gos. A l'Escola Castanyer també es van fer xerrades sobre el civisme. Tot i aquests esforços, però, la problemàtica no anava a menys, segons reconeix l'alcalde, Joan Espona que explica un fet molt il·lustratiu. "Fa uns dies em va venir una persona per queixar-se que amb la cadira de rodes no havia pogut creuar el pont romànic per l'elevada presència d'excrements". I això, afegeix, "no es pot tolerar".

És per això que van veure amb bons ulls aquesta campanya que, de moment, ja està començant a donar els seus fruits. "No havia vist tanta gent amb bosses a les mans per recollir els excrements com ara", reconeix l'alcalde, que assegura que aquesta és una batalla que pensen intensificar en els pròxims mesos. De moment no s'ha posat cap sanció però des de l'Ajuntament no ho descarten més endavant. Segons l'alcalde, l'aplicació de l'ordenança no es va fer amb caràcter recaptatori, sinó que el que s'ha vingut fent fins ara ha estat informar als veïns infractors de la necessitat de respectar i de mantenir net el municipi. Ara bé, si els avisos no tenen efecte al final s'haurà d'acabar multant. De fet, ja ha arribat alguna fotografia feta pels mateixos veïns on es veu com algun propietaris de gossos no respecten la normativa. I és que un altre dels efectes positius de la campanya és que la gent "ha perdut la por" i no dubta en demanar als incívics que recullin els excrements. Al municipi hi ha actualment 179 gossos censats.

Les 2.000 postals s'han repartit a totes les cases de Sant Joan les Fonts, La Canya i Begudà. També es poden aconseguir a l'Ajuntament o al facebook de la ràdio municipal que ja ha rebut alguna petició d'espontanis que en volen una per a la seva col·lecció. La campanya ja té algunes anècdotes. Des d'una veïna que va enviar la postal a un familiar, pensant-se que era una postal oficial del poble, fins a veïns que han decidit plantar la postal damunt d'un excrement com a protesta.

"No és la imatge turística que més ens agrada que es difongui del municipi", reconeix Maria Vidal, tècnica de promoció municipal de Sant Joan les Fonts. Recorda que fa vint anys que Sant Joan les Fonts no edita postals turístiques i lamenta que aquestes siguin les úniques que hi hagi actualment. Amb tot, espera que la campanya serveixi per acabar amb els incívics i amb la desagradable imatge de veure el poble plegat de caques.

Entre els defensors, també hi ha els mateixos propietaris de gossos. És el cas de la Isabel que regenta una carnisseria al municipi. "Em fa vergonya veure els excrements; no costa res recollir-los i el meu gos queda brut per culpa dels incívics", assenyala.
  • Joan Espona explica que no es busca recaptar sinó conscienciar de la problemàtica.
  • Els veïns s'encaren amb els incivics