El Col·legi de Periodistes de Girona distingeix els germans Brugada, Cuca Mascort i Enric Frigola

Les Mosques de la Informació es lliuren dijous en un acte que es farà a la Mercè

Aquest matí s'han presentat les Mosques de la Informació 2014. El Col·legi de Periodistes de Girona fa 26 anys que organitza aquests guardons, que es concreten en quatre categories diferents. Per una banda, la junta escull qui és el mereixedor de la Mosca de Sant Narcís, que distingeix persones o entitats que hagin destacat per la defensa dels drets, béns o interessos col·lectius, o bé que hagin difós la realitat gironina més enllà de les seves fronteres naturals. També és decisió del col·legi a qui s'entrega la Mosca del Col·legi, que reconeix trajectòries professionals dins del periodisme. 

Les altres dues categories són proposades i votades per la professió. Es tracta de la Mosca Grossa -per a aquella persona o entitat que faciliti la feina als periodistes- i la Mosca Borda, per aquells que dificulten la tasca als professionals de la informació. 

Aquest dimarts el president del Col·legi de Periodistes de Girona, Joan Ventura, ha explicat qui són els escollit per a les dues primeres categories i n'ha justificat el perquè. La Mosca de Sant Narcís s'entregarà als germans Pere, Josep i Ramon Brugada, tots tres cardiòlegs de renom internacional. Entre d'altres, han descrit la síndrome causant de la mort sobtada en persones sense cardiopaties demostrables. De fet, la seva descoberta és coneguda mundialment com la Síndrome Brugada. "L'any passat es va reconèixer els restaurants amb estrella Michelin però aquest any ens hem volgut fixar en un àmbit totalment diferent però amb gran importància", ha declarat Ventura.

La Mosca del Col·legi enguany s'ha decidit entregar a dos professionals. Per una banda, a Enric Frigola, home de ràdio que s'ha jubilat recentment. Entre d'altres, va treballar a Ràdio Espanya de Barcelona, Ràdio 4, Cadena 13 o Catalunya Ràdio (on va ser coordinador de Catalunya Cultura i Catalunya Música). El 2009 va ser reconegut amb la Creu de Sant Jordi. 

El col·legi també ha volgut reconèixer a títol pòstum Cuca Mascort, que va morir al febrer a causa d'un càncer. Havia treballat a diferents mitjans de comunicació com Europa Press, 'El Correo Catalán', 'Avui', 'El País', 'Garbo', 'Lecturas' o'ABC'. Va impulsar i dirigir la revista Top Girona i va ser regidora de l'Ajuntament de Girona. 

La Grossa i la Borda es desvetllen dijous

Els altres dos guardons no es donaran a conèixer fins la gala d'entrega de les Mosques de la Informació que es farà dijous a les 20.30 a la Mercè. Els nominats -proposats pels periodistes- a Mosca Grossa són la cap de premsa de l'Ajuntament de Blanes, Eva Palau, la cap de premsa del Festival de Peralada, Ruth Abuín, i el cap dels GEAS de la Guàrdia Civil, Fernando Aguirre. El president del Col·legi de Periodistes, Joan Ventura, ha avançat que les votacions s'han tancat i han estat molt ajustades. El guanyador s'ha fet amb un 41% dels vots, el segon ha obtingut el 40% i el tercer un 19%. 

Pel que fa a la Mosca Borda els nominats són el Bisbat, el Girona F.C. i l'oficina de comunicació dels Mossos d'Esquadra. En aquesta ocasió, hi ha hagut un guanyador clar -amb un 47% dels vots-, seguit del segon classificat amb 30% dels vots i el darrer amb un 23%.

Una mosca d'acer i fusta

L'artista escollida per crear el guardó d'aquesta 26ena edició és l'escultora Clara Oliveras Valentí. L'artista ha explicat que ha usat l'acer i la fusta de faig per fer l'escultura, que consisteix en una base rodona de fusta on hi ha clavades dues llargues ales tallades amb làser que copien fidelment les marques i línies que tenen les mosques a les seves ales. "Vaig fixar-me en les ales i vaig veure que absolutament totes les mosques tenien les mateixes línies i formes a les ales", descriu l'artista. 

Oliveras ha explicat que s'ha inspirat en l'animal però també en la professió. Segons assenyala, les ales estan clavades a la base de fusta seguint l'exemple de la ploma que reposa en el tinter.