La Fiscalia denuncia dos homes per fer una piulada a favor de cremar esglésies amb gent dins

El primer la va publicar i el segon, un regidor de Palafolls, la va repiular

La Fiscalia de Girona ha denunciat davant els Jutjats de Blanes (Selva) dos homes que, a través de la xarxa social Twitter, es van mostrar a favor de cremar esglésies amb gent dins perquè considera que podrien ser autors d'un delicte relatiu a l'exercici dels drets fonamentals i les llibertats religioses.

La piulada és del desembre de l'any passat i diu: "Cremar esglésies em sembla una barbaritat si no hi ha ningú a dins". Arran de la denúncia de la fiscalia, el Jutjat d'instrucció número 5 de Blanes ha obert una investigació contra l'autor de la piulada -Facu Díaz-, un conegut humorista de Blanes amb més de 40.000 seguidors a Twitter, i també contra el regidor d'ICV-EUiA-E a Palafolls (Maresme), Juan Andrés Osorio,  perquè la va difondre quan la va repiular.


L'article 510 del Codi Penal castiga amb penes d'entre 1 i 3 anys de presó les persones que incitin "a la discriminació, l'odi o a la violència contra grups o associacions per motius racistes, antisemites o altre referents a ideologia, religió o creences".

En base a aquest article, la Fiscalia de Girona ha denunciat els dos usuaris de Twitter perquè considera que la piulada pot atemptar contra la llibertat religiosa, un dret reconegut per la Constitució.

Els fets es remunten al 25 de desembre passat, moment en que Díaz va publicar la piulada. El mateix dia, el regidor d'ICV-EUiA-E de Palafolls va retuitejar-ho. Això va fer que el tuit tingués ressò públic perquè, segons recull la denúncia de la fiscalia, el mitjà 'Maresme Actiu', va publicar que el regidor ecosocialista havia usat les xarxes socials per mostrar-se a favor de cremar esglésies.

Uns dies més tard de la piulada, el 31 de desembre, la policia espanyola va comunicar els fets a la Fiscalia de Barcelona i, en paral·lel, la Fiscalia de l'àrea d'Arenys de Mar també va rebre una denúncia per la piulada. El cas va arribar a mans de la Fiscalia de Girona quan van establir que la piulada originaria l'havia escrit el veí de Blanes.

El fiscal considera que tant l'autor de la piulada com el regidor podrien haver comès un delicte relatiu a l'exercici dels drets fonamentals i les llibertats religioses i, per això, els ha denunciat davant els Jutjats de Blanes demanant que prenguin declaració als dos homes en qualitat d'imputats, que se sol·liciti informació a la xarxa social Twitter i que demani a Telefónica que indiqui els titulars de les direccions IP des d'on es van emetre les piulades.

Segons ha pogut saber aquest diari, el Jutjat d'instrucció número 5 de Blanes ha incoat diligències prèvies i ha emès una interlocutòria sol·licitant la informació a Twitter.