Vaga indefinida a l'empresa A.Ruz de Sils per reclamar la readmissió d'un company

Els treballadors també reclamen condicions de treball dignes

Els treballadors de l'empresa A. J. Ruz de Sils (Selva), dedicada a la recollida selectiva i neteja viària, han començat avui una vaga indefinida per reclamar la readmissió d'un company que va ser acomiadat el setembre passat, dos dies abans que es fessin eleccions sindicals, les primeres en aquesta empresa familiar creada el 1971.

Els treballadors ho han vist com a una represàlia per voler millorar les condicions laborals. Denuncien que fan jornades de 68 hores setmanals sense dia de descans i que no es respecta el que estableix l'Estatut del Treballador. L'empresa, per contra, ho nega i diu que l'acomiadat era una persona "conflictiva" i que la van fer fora tot complint el que estableix la llei.

Els treballadors de l'empresa A.J. Ruz S.L. de Sils (Selva) estan en peu de guerra i des de la passada mitjanit han començat una vaga indefinida per reclamar la readmissió d'un company que va ser acomiadat el mes passat per "motius disciplinaris aliens a les reivindicacions al·legades" en el conflicte que hi ha obert.

La vaga compta amb el suport de CCOO a les comarques gironines, que els està assessorant. La plantilla denuncia que l'acomiadament d'aquest treballador que portava uns quatre anys a l'empresa es deu a una clara voluntat de represàlia per part de l'empresa que no ha volgut que es defensessin els seus drets. De fet, denuncien que el van fer fora dos dies abans que se celebressin les primeres eleccions sindicals d'aquesta empresa familiar creada el 1971. I que va ser precisament aquesta persona la que es va posar en contacte amb el sindicat per aconseguir millorar les condicions laborals "pèssimes i indignes" amb les que asseguren que treballen.

Així, denuncien que aquest empresa dedicada a la neteja viària i a la recollida selectiva els obliga a fer jornades de 68 hores setmanals de dilluns a diumenge i sense cap dia de descans. El recentment elegit delegat sindical, Carles Messegué, explica que pateixen "vexacions i amenaces" i que mai saben què cobraran a final de més. També denuncia que no tenen conveni laboral i que ni tan sols se'ls aplica l'Estatut del Treballador. "No ho hem denunciat fins ara perquè no som sindicalistes, senzillament treballadors, amb el cap ajupit", detalla el delegat sindical, que afegeix que va ser la persona a qui han acomiadat que els va "obrir els ulls" i que ara els "toca lluitar per ell".

A tall d'exemple, explica que els peons -els que tenen una categoria inferior- cobren entre 800 i 1000 euros per fer jornades setmanals de 65 hores i sense tenir cap dia de festa.

"Arribarem fins on faci falta"

Els treballadors estan decidits a "arribar on faci falta" i asseguren que no faran un pas enrere fins que l'empresa no readmeti el treballador. Des d'aquesta matinada fan torns de sis hores i es mantenen concentrats a prop de la seu de l'empresa, situada al carrer Primer de Maig, amb una pancarta que diu 'A.J. Ruz, prou explotació i repressió. Treball digne'. També hi ha una tenda de campanya per aquells que hagin de fer el torn de nit.

Messegué explica que estan en deute amb el treballador acomiadat, un pare de família a qui l'empresa li ha ofert cobrar 45 dies per any treballat -ara li han donat el que estableix la llei, és a dir 20 dies per any treballat des de l'aplicació de la nova reforma laboral- que no ha acceptat tot i necessitar els diners. Ell el que vol, segons el delegat sindical, és "tornar a treballar perquè creu que no ha fer res dolent".

La versió de l'empresa, però, és totalment contraposada. Asseguren que era un treballador "conflictiu" que no feia bé la seva feina i que havia tingut nombroses incidències amb el camió que conduïa. Per això van decidir posar-li una sanció disciplinària, que el treballador va recórrer i que ara està en procés judicial. Finalment, l'empresa el va acomiadar i se'l va indemnitzar com a improcedent. L'empresa assegura que va bé les coses bé i que no pensa "cedir al xantatge dels treballadors". Tampoc descarten haver d'arribar a tancar l'empresa si el conflicte no es desencalla. Pel que fa a les condicions laborals, no han entrat a valorar-les però sí que defensen que no fa falta un conveni específic perquè es una empresa de 25 treballadors.

Aquest dimarts es va fer una reunió amb el Departament de Treball per mediar en el conflicte. Després de dues hores, però, no es va arribar a cap acord.

Denuncien uns serveis mínims "excessius"

L'empresa A.J. Ruz treballa per diferents ajuntaments i entitats supramunicipals a municipis com ara Begur, Regencós, Pals, Fontanilles, Gualta, Serra Daró, Ullastret, Palau Sator, Torrent, Mont Ras, Vall-llobrega, La Bisbal, Corçà, La Pera, Rupià, Foixà, Parlava, Ultramort, Verges, Colomers, Vilopriu, Garrigoles, Albons, La Tallada, Bellcaire, Ullà, Jafre, Riells Viabrea, Sils, Vidreres, així com les deixalleries de Salt, Cassà de la Selva , Palamós i Celrà) en la recollida selectiva i la neteja viària. Són treballs que se'ls ha encarregat després de guanyar diferents concursos públics.

Arran de la vaga indefinida, s'han establert els serveis mínims. Uns serveis que segons els treballadors i CCOO són "excessius" i per això ho han denunciat a Treball. Segons explica el secretari general del sindicat intercomarcal de Serveis Privats de CCOO de les Comarques Gironines, Pau Gálvez, la Generalitat ha ordenat que s'obri la deixalleria un 33% de la jornada, però ells consideren que aquest no és un servei imprescindible com sí ho són els serveis sanitaris i els prestats en serveis educatius.

A més a més, es queixen que l'empresa no ha fet una correcta interpretació dels serveis mínims, ja que se'ls demana que avui mateix es reculli el rebuig i l'orgànica quan legalment es diu que això es pot fer a partir del tercer i segon dia de protesta, respectivament.