Pilar Rahola vaticina unes plebiscitàries amb una llista plena de noms propis de la societat civil

La periodista publica 'Mariona', una novel·la amb protagonista femenina ambientada en la societat catalana del segle XIX

La periodista i escriptora Pilar Rahola ha declarat que el 9-N serà "la festa de la desobediència" i ha pronosticat que abans de les eleccions municipals "hi haurà unes plebiscitàries amb una llista conjunta amb molts noms propis de la societat civil".

Així ho ha explicat aquest dijous en la presentació de la seva novel·la 'Mariona', ambientada en l'època "desconeguda i intensa" del segle XIX. Rahola ha manifestat la seva aposta per l'escriptura de ficció.

"El segle XIX és el segle on Catalunya desapareix i torna a recuperar-se", ha afirmat. Per això, "el que va passar aleshores fa que ara el poble català s'esforci per votar".

La novel·la

Després de vendre més de 20.000 exemplars d''El carrer de l'embut', Pilar Rahola continua el camí de la ficció novel·lística amb 'Mariona', on transporta al lector a la Barcelona de mitjans del segle XIX de la mà d'una jove que el 1824 està a punt de casar-se. Els seus plans es veuran trencats quan la història i la política facin acte de presència en les seves vides.

Publicada per RBA, Rahola volia fer una novel·la "d'un personatge de mirada petita". Per això, Mariona comença sent "una noia menestral que vol viure en pau amb el seu marit", i acaba "sent devorada i revolucionada pels esdeveniments, que li destrueixen la seva idea de vida".

Rahola ha remarcat la importància del segle XIX per a la Història. "Aquest segle és l'inici de la modernitat", ha assegurat. "No tenim molts escriptors que li hagin posat calidoscopi a aquesta època", per això la periodista ha reconegut la seva influència per escriptors com Benito Pérez Galdós o Mercé Rodoreda, "per tractar tan a fons el creixement personal dels protagonistes".

"És un segle apassionant: amb bullangues, epidèmies, bombardejos, revolucions industrials", ha manifestat Rahola. Aquest és el motiu pel qual l'escriptora busqui homenatjar aquest segle "explicant la història al públic català amb xicotets trossos d'aquesta". També ha remarcat la seva intenció de recuperar amb la novel·la a grans personatges que "avui només són un nom de carrer o estacions de metro".

"L'aposta per la novel·la va de veres"

"Escriure ficció és com un bàlsam després d'estar tot el dia a les trinxeres, així que he dedicat unes dues hores diàries pel matí a crear la novel·la durant un any i mig", ha reconegut.

La periodista ha assegurat que "la seva aposta per la ficció va de veres". Per tant, ja té al cap una tercera novel·la, aquesta vegada ambientada en el segle XXI. "Ara no és el moment d'escriure un assaig sobre el que està ocorrent a Catalunya, perquè és necessari més perspectiva en el temps", reconeix.
  • Rahola ha declarat que el 9-N serà 'la festa de la desobediència'