El fiscal rebaixa a 18 anys la petició per a dos assaltadors de la Selva

Demanen a la jutgessa obrir causa a la testimoni protegit per haver mentit al judici

El fiscal Jerónimo Gómez ha rebaixat a 18 anys de presó la petició de pena per a dos dels acusats de cometre assalts violents a la comarca de la Selva i ha retirat els càrrecs per al tercer. L'acusació pública creu que els imputats, Hernán Felipe Hernández i César Augusto Osorio, no pertanyien a cap grup criminal, però sí que ha deixat clar que, per a la resta de delictes, demana que se'ls imposi la pena màxima per la violència amb la qual van cometre els robatoris.

A més, tant ell com l'acusació particular han demanat a la jutgessa que obri causa contra la testimoni protegit que va donar informació clau a la policia, i que ahir al judici es va fer enrere i va renegar de la seva confessió.

Després que aquest matí declaressin Mossos d'Esquadra i perits -les víctimes ho van fer ahir a la tarda- el judici ha entrat a la recta final amb les conclusions definitives i els informes de les parts. D'entrada, el fiscal ha retirat tots els càrrecs per a un dels acusats, el colombià Epifanio Manuel Díaz, que en un principi s'enfrontava a 15 anys de presó.


El ministeri públic considera que no hi ha proves directes que l'involucrin amb els tres assalts. De fet, el seu nom només apareixia a la declaració que va fer la testimoni protegida, però no hi ha res més que el vinculi amb els robatoris.

Això, però, no passa amb els altres dos acusats, el veneçolà de 30 anys Hernán Felipe Hernández i l'hondureny de 23 César Augusto Osorio. Les víctimes dels assalts els han identificat en rodes de reconeixement i, a més, al pis que compartien de Sarrià de Ter, els Mossos d'Esquadra els hi van trobar una pistola i part del botí procedent dels assalts (com una càmera de fotos o un televisor). Ells dos també van anar personalment a joieries de Girona i Barcelona per vendre-hi unes monedes de plata robades en un mas de Vilobí d'Onyar.

18 anys de presó

El fiscal els ha retirat l'acusació de pertinença a grup criminal (per a la qual sol·licitava dos anys de presó), però ja ha deixat clar que per a la resta de delictes -robatoris i lesions- vol que se'ls imposi la pena màxima per la violència amb què van cometre els assalts. En total, Hernández i Osorio s'enfronten a 18 anys de presó i a pagar 9.000 euros de multa.

El ministeri públic els acusa d'haver assaltat tres cases de la comarca durant el 2012. Un mas de Vilobí d'Onyar (a l'abril), un de Sant Feliu de Buixalleu (al maig) i una casa de Sils (al desembre). Jerónimo Gómez subratlla, a més, que els acusats anaven armats amb pistoles i ganivets i que no dubtaven a colpejar les víctimes i amenaçar-les per aconseguir el botí.

A l'anciana que vivia al mas de Vilobí, els lladres li van embotir una funda de pernil a la boca i la van intimidar amb un ganivet. I al robatori de Sant Feliu, els assaltants van atonyinar el pare fins a deixar-lo inconscient i van amenaçar la filla de la família encanonant-la amb una pistola.

Fals testimoni per mentidera

L'advocat de l'acusació particular, Sergi Noguero, s'ha adherit a la petició de pena del fiscal. A més, tant ell com el ministeri públic han demanat a la jutgessa del Penal 1 que, a l'hora de dictar sentència, obri causa contra la testimoni protegida per haver mentit al judici.

La dona, que mantenia una relació amb Hernández, va incriminar els processats davant els Mossos d'Esquadra, va donar detalls dels assalts i va explicar als agents on podien trobar part del botí. Durant tota la instrucció, va passar a ser una testimoni protegida. Ahir al judici, però, es va retractar. Va dir no saber res sobre els assalts i va assegurar que els mossos li havien cuinat tota la declaració i que ella s'havia limitat a signar-la.

Això va encendre el fiscal Jerónimo Gómez, que ja li va avançar que demanaria que se la imputés per fals testimoni. Una petició que també ha subscrit Sergi Noguero. L'advocat de l'acusació particular, però, ha anat més enllà i ha demanat que, quan hi hagi sentència, s'obri causa també contra l'home que vivia a l'habitatge de Sils on els lladres van actuar el desembre.

Segons el lletrat, el mòbil d'aquell assalt no va ser robar, sinó que es va deure a un ajustament de comptes, perquè l'home -que inicialment ja havia estat imputat- hauria fet de capitost dels processats i els hauria donat informació sobre com cometre el primer assalt de Vilobí d'Onyar. Com que els devia diners, Hernández i Osorio van decidir escarmentar-lo i per això van anar a destrossar-li el cotxe i l'habitatge.

Després dels informes de les parts, el judici -que ha durat dos dies al Penal 1 de Girona- ha quedat vist per a sentència.