Jutgen els acusats de cometre tres assalts violents a la comarca de la Selva l'any 2012

Els processats s'enfronten a penes d'entre 15 i 20 anys de presó

Judici amb girs inesperats el que ha començat avui al Penal Número 1 de Girona. A la banqueta dels acusats s'hi asseuen un jove veneçolà de 30 anys, Hernán Felipe Hernández; un hondureny de 23, César Augusto Osorio, i un colombià de 55, Epifanio Manuel Díaz. El fiscal i l'acusació particular els assenyalen com a autors de tres assalts violents comesos a la comarca de la Selva al llarg del 2012.

A l'hora d'actuar, els lladres entraven a les cases armats amb ganivets i pistoles, i no dubtaven a amenaçar i colpejar les víctimes. El primer assalt que se'ls imputa va tenir lloc el 18 d'abril. Aquell dia, segons recullen els escrits d'acusació, els processats van abordar una anciana que viu en un mas de Vilobí d'Onyar, aprofitant que havia sortit a escombrar l'exterior.

Eren cap a les nou del matí. Els lladres, que anaven amb la cara tapada, van emmordassar primer la víctima amb un mocador, li van arrencar totes les joies que duia al damunt (l'anell de casada, una cadena i un rellotge) i se la van endur cap dins. Allà, la van lligar de mans i peus, la van amenaçar amb un ganivet de tallar pernil que hi havia al mas i li van entaforar la funda d'un pernil a la boca.

Després, la van obligar a obrir la caixa forta i van agafar diferents monedes de plata de col·lecció, joies, una videoconsola i una màquina de fotos. En total, el botí que van aconseguir pujava a poc més de 6.000 euros.

Pistoles i ganivets

El segon dels assalts amb què se'ls relaciona va tenir lloc el 31 de maig. Poc després de les vuit del matí, segons fiscal i acusació, els tres processats van anar fins a un mas aïllat de Sant Feliu de Buixalleu. Armats amb pistoles i un ganivet, van anar a trobar el propietari amb l'excusa de voler comprar xais i van agredir i amenaçar tota la família.

Al pare, el van fer anar per terra d'un cop de puny i el van continuar apallissant fins a deixar-lo inconscient. A la mare, li van posar un ganivet al coll i amb el mànec li van colpejar el cap. I a la filla, la van apuntar amb una pistola mentre li exigien que els digués on eren els diners.

De Sant Feliu de Buixalleu, els lladres se'n van endur una càmera de fotos, un ordinador portàtil, dos telèfons mòbils i 50 euros en efectiu. Abans de marxar, van lligar pare, mare i filla de peus i mans amb una cinta d'embalatge.

El tercer dels assalts va tenir lloc el 29 de desembre en plena matinada. En aquest últim, però, les acusacions només apunten directament a Hernández i a Osorio. Cap a dos quarts de tres de la nit, els processats van anar a un xalet de la urbanització Vallcanera Park de Sils, on hi vivia una parella i el seu fill petit.

Allà, van destrossar un cotxe a cops de pedra i van començar a colpejar la porta de la casa. L'home es va amagar al lavabo, i els assaltants -que havien entrat trencant els vidres- van amenaçar la dona amb una pistola i li van exigir que els donés 4.000 euros. Després, abans de marxar van destrossar els mobles i altres electrodomèstics. De la casa se'n van endur un televisor de plasma, una rentadora, una campana extractora de la cuina i la vitroceràmica.

Neguen els càrrecs

Per aquests assalts, Hernández i Osorio s'enfronten a una pena global de 20 anys de presó i Díaz a una de 15. Entre d'altres, fiscal i acusació els hi imputen delictes de robatori amb violència i intimidació (amb agreujants de disfressa i abús de superioritat), lesions i danys. El ministeri públic, a més, també vol que se'ls condemni per pertinença a grup criminal.

Quan els Mossos d'Esquadra els van detenir, tots tres acusats vivien junts en un habitatge de Sarrià de Ter (Gironès). Avui, l'un darrere l'altre han negat davant del tribunal haver comès cap dels tres assalts amb què se'ls vincula. De fet, han dit que els dies en què van tenir lloc els robatoris, cap d'ells va trepitjar els pobles on hi havia les cases assaltades.

Tot i això, sobretot per a Hernán Felipe Hernández i César Augusto Osorio, les proves els juguen en contra. I és que tant el veneçolà com l'hondureny van anar a vendre part del botí -en concret, les monedes de plata- a dues joieries (una de Girona i l'altra de Barcelona). A més, durant l'escorcoll que van fer els mossos a l'habitatge, a les seves habitacions els hi van trobar una pistola i objectes procedents dels assalts (com ara un televisor o una càmera de fotos).

Durant les seves declaracions, els dos processats han intentat desvincular-se'n i han anat explicant històries cada vegada que el fiscal els interrogava sobre aquests objectes. Entre d'altres, han dit que van vendre les monedes per fer un favor a una veïna (que era qui les tenia), que el televisor el van comprar al carrer per 50 euros o que la pistola era de joguina, i que l'havien comprada en uns grans magatzems.

Una víctima que pot passar a acusat

El cas dels assalts violents a la Selva, però, no és tan senzill com sembla. S'enrevessa encara més, perquè durant el judici han entrat en joc dos testimonis que no són del tot clars. El primer és l'home que vivia a la casa de Sils, i que durant l'assalt es va amagar al lavabo. El segon és l'exparella d'Hernán Felipe Hernández, que va donar informació clau a la policia i a qui els mossos van protegir.

Pel què fa a l'home que vivia a la casa de Sils, al final del judici podria passar de ser víctima a acusat. I és que tant Hernández com Osorio asseguren que va ser ell qui, en el cas del primer assalt al mas de Vilobí, els va fer de capitost i els va donar tota la informació al voltant de la víctima.

De fet, tots dos acusats han involucrat directament aquest testimoni i el fiscal creu que l'assalt a l'habitatge de Vallcanera Park va ser, en realitat, un ajustament de comptes. Com que segons expliquen l'home els devia diners, els dos processats van anar fins a l'habitatge de matinada, el van destrossar i van amenaçar la seva dona per reclamar que els pagués el deute pendent.

L'home, que ha declarat avui al judici, ha negat però haver tingut qualsevol mena de relació amb els assalts. Ha explicat que coneixia Hernández d'haver-se'l trobat pel carrer i de ser veïns (perquè abans que el veneçolà trenqués la relació i se n'anés a viure a Sarrià de Ter, s'estava amb la seva parella a Sils). El fiscal, però, no se'l creu i no descarta demanar que se l'investigui (de fet, durant la instrucció, aquest home ja va estar imputat i ara el seu cas només s'ha arxivat provisionalment).

De testimoni protegit a mentidera

Durant la sessió d'avui del judici, també ha declarat l'exparella d'Hernán Felipe Hernández. Aquesta dona, que en el moment dels fets mantenia una relació amb el veneçolà, va ser una peça clau per detenir els tres acusats. Ella va passar a ser testimoni protegit quan va incriminar-los a tots ells i va aportar informació detallada sobre els robatoris.

Per exemple, la dona va dir a la policia on podien trobar una de les càmeres de fotos robades (al pis de Sarrià). També els va explicar que Hernández li havia confessat l'assalt de Vilobí, que els tres acusats sabien que l'anciana tenia diners (perquè la família es dedicava al negoci immobiliari) o que els lladres van riure-se'n de la víctima quan ella els va suplicar per la seva vida. A més, ella també va ser qui va dir als agents que el veneçolà i l'hondureny havien anat a vendre les monedes de plata a les joieries.

Tot i haver repetit la incriminació tant a comissaria com al jutjat d'instrucció, avui la dona ha canviat radicalment la seva versió al judici. D'entrada, s'ha negat a declarar en contra d'Hernández, dient que ells dos havien reprès la relació i acollint-se al dret que la justícia dóna en aquests casos. Això ha suposat que automàticament deixés de ser testimoni protegit i se li retirés la mampara que la separava dels acusats (per impedir la confrontació visual amb ells).

Però a més d'això, la dona també s'ha retractat de tot el que havia explicat anteriorment. Segons ha dit al judici, van ser els Mossos d'Esquadra i el mateix fiscal d'instrucció qui li van cuinar tota la declaració incriminatòria. Ella només es va limitar a signar-la.

Això ha comportat que el fiscal Jerónimo Gómez, que és qui hi havia a sala, s'enutgés i no donés cap mena de credibilitat al què ha explicat avui. De fet, durant tota l'estona que l'ha interrogat l'ha anat posant en evidència, per demostrar que el seu canvi de versió no s'aguantava per enlloc. Gómez també ha avançat a la jutgessa que, al final del judici, demanarà que se li obri causa per fals testimoni (un delicte castigat amb penes de presó).

El judici contra els tres acusats d'assalts violents continuarà demà a la sala de vistes del Penal 1 de Girona. Entre d'altres, hi ha citats a declarar Mossos d'Esquadra i diversos perits. S'espera que aquest dimecres les parts també enunciïn les seves conclusions definitives i emetin els informes.