La senadora de CiU, Coralí Cunyat, ha aprofitat la sessió de control a l'executiu a la Cambra Alta per demanar explicacions a la ministra de Foment, Ana Pastor, sobre la seguretat del TAV a Girona després de la inundació del túnel. Concretament, Cunyat ha preguntat a Pastor la seva opinió sobre la seguretat del TAV després dels fets ocorreguts durant la setmana del 29 de setembre, quan una gran tromba d'aigua va deixar completament inundat el túnel del TAV interrompent el servei en direcció França fins el dia 4 d'octubre.
Pastor ha respost de manera genèrica a Cunyat, que ha hagut de reformular la pregunta. "Foment i Adif treballen sempre per garantir la seguretat, que és prioritària, i no s'escatimen mai recursos; quan tenim problemes els intentem resoldre al més aviat possible", ha declarat la ministra.
Davant aquesta afirmació, la senadora gironina ha relatat als membres de la Cambra Alta els fets ocorreguts. Cunyat ha recordat que el túnel es va inundar en menys d'un minut per l'entrada de 50 milions de litres d'aigua. A més, ha recriminat a Adif que intentés culpar l'ajuntament i apuntés a un col·lapse de la xarxa de sanejament de la ciutat com a causa de la inundació. Posteriorment, però, l'Estat va reconèixer que havia estat una paret de totxanes la que havia cedit a causa de l'aiguat.
Cunyat també ha lamentat que l'aigua va entrar pel pou d'atac de la tuneladora, un lloc que ja es va inundar el 2009 i que, segons el projecte constructiu, hauria d'estar tapat. "Tot plegat un despropòsit i vam estar de sort que no circulava cap tren perquè vostè sap que si un tren arriba a entrar al túnel possiblement estaríem parlant d'una cosa més greu", ha manifestat la senadora.
Durant la seva intervenció, la senadora -que també és regidora a la ciutat- ha recordat que fa 21 mesos que es va posar en marxa el servei d'alta velocitat però que Adif no ha acabat les obres a la ciutat. "No estan estan finalitzades les sortides d'emergències de l'estació, no estan garantides les comunicacions entre els sistemes d'emergència en cas d'evacuació, no s'han fet el simulacres i no està aprovat el pla d'autoprotecció", ha relatat Cunyat. Aquesta situació suposa, segons les seves paraules, "un risc inacceptable i innecessari".
De fet, el ple de l'Ajuntament de Girona d'aquest dilluns va aprovar una declaració institucional on demanava a Foment que acabés "de manera urgent" les obres que li queden encara a la ciutat i que garantís la seguretat del TAV. També demanaven una reunió urgent per tractar aquests temes i per desencallar el pla d'autoprotecció que, tot i que l'ha de fer el ministeri, és Protecció Civil qui l'ha d'homologar.
Les justificacions de la ministra
La ministra ha aportat dades per justificar l'actuació d'Adif i ha assegurat que es va treballar de manera "ininterrompuda" per arreglar la situació. Segons ha recordat, es van usar nou bombes per treure tota l'aigua i els llots que estaven estancats al llarg d'1,8 quilòmetres del túnel, i es va netejar els 4,5 quilòmetres de via que havien quedat inundats i enfangats. A més, un total de 85 tècnics van treballar per substituir vuit motors elèctrics, reposar quatre quilòmetre de cable de senyalització i quatre quilòmetres més de cable de sistema d'energia. També ha recordat que es va revisar i reposar l'enllumenat (tant del túnel com de les sortides d'emergència) i es van substituir les quatre bombes d'extracció d'aigua del mateix túnel, que amb la tromba que va entrar van quedar inutilitzades i malmeses. També es va requerir la presència de l'exèrcit per netejar el túnel.
La ministra assegura que feia 32 anys que no plovia amb tanta intensitat i, de retruc, ha tornat a culpar l'ajuntament de no tenir en condicions el sistema de sanejament. "Vam netejar els llots i també restes orgàniques procedent del sanejament d'aigües municipals", ha dit.
Pastor ha reconegut que dijous està prevista una reunió entre responsables del ministeri i l'ajuntament. Una trobada que estava ja prevista quan, fa un mes, les dues parts es van trobar per parlar del calendari de reposicions i es van emplaçar a una nova trobada un mes més tard. Pastor ha explicat que aprofitaran la trobada per parlar sobre l'incident. La ministra ha avançat que proposaran que sigui l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) qui faci una nova canalització del Güell "per augmentar la capacitat de drenatge i millorar les condicions d'evacuació de les aigües".
La titular de Foment ha aprofitat també per dir que tenen un document on l'ajuntament, en data 2013, donava per bo el pla d'autoprotecció del túnel, un document que encara no té el vistiplau de la Generalitat. Pastor ha clos la seva intervenció amb aquesta frase: "Només falta que diguin que tinc la culpa de les fortes pluges".