El ple de Girona demana a Adif que acabi immediatament les obres del TAV

Tots els grups menys el PP aproven una declaració que mostra la "preocupació i indignació" per com es va gestionar la inundació del túnel

El ple d'aquest mes d'octubre ha estat marcat per la inundació del túnel del TAV que es va produir la nit del 28 al 29 de setembre quan un aiguat va deixar empantanegada la infraestructura i va obligar a interrompre el servei quasi una setmana en sentit nord. 

Tots els grups, a excepció del PPC, han consensuat una declaració institucional per lamentar l'incident, posar de manifest que l'obra del TAV està encara inacabada i mostrar les reserves que tenen sobre si l'obra compleix tots els criteris de seguretat. L'alcalde, Carles Puigdemont, ha estat l'encarregat de llegir la declaració. 

El contingut de la declaració

En el text aprovat per àmplia majoria es demana a la ministra de Foment que convoqui de manera "urgent" la reunió que l'ajuntament li ha sol·licitat per carta. La trobada ha de servir per desencallar el pla de seguretat de l'estació i de tot el tram soterrat i que encara no ha estat homologat per la Generalitat, que l'ha retornat al ministeri per considerar que li mancaven alguns aspectes. 

En el text també es posa de manifest que, tot i que el TAV va començar a circular el gener del 2013, l'obra està encara inacabada "i en situació de total provisionalitat". Això, a l'entendre de l'ajuntament, genera un "greu perjudici" als ciutadans de Girona "i un risc totalment innecessari i inacceptable". 

Per tant, el text conclou demanant a Foment que finalitzi "de manera immediata i urgent i sense més retards" l'obra en el seu conjunt amb les reposicions que queden pendents especialment al Parc Central i al barri de Sant Narcís. Aquest acord s'ha transmès a la ministra de Foment, Ana Pastor, al ministeri de Foment i al president d'Adif. 

Tots els grups han coincidit en recordar la gravetat dels fets i ha criticat la resposta que va tenir Adif, a qui acusen de no haver justificat suficientment la seguretat de l'obra un cop s'ha reprès el servei. 

Polèmica entorn a una nova reunió

La declaració s'ha consensuat en una junta de portaveus que s'ha fet a primera hora de la tarda d'aquest dilluns. La portaveu del PPC, Concepció Veray, ha criticat que en aquesta trobada l'alcalde, Carles Puigdemont, no hagi informat la resta de grups que Foment els ha concedit una reunió dijous a Madrid per parlar dels temes relacionats amb l'alta velocitat. 

L'alcalde ha defensat que aquesta trobada ja estava prevista quan, el 10 de setembre, ell mateix i el regidor del Projecte Ferroviari, Carles Ribas, van viatjar a Madrid per parlar sobre les reposicions. Llavors, les dues parts es van donar un mes per tornar-se a reunir. Segons l'alcalde, la reunió de dijous s'ha d'entendre en aquest context i l'ha diferenciat de la trobada que han demanat per carta amb la ministra de Foment, Ana Pastor, per desencallar el pla de seguretat i parlar de la inundació. A aquesta trobada Puigdemont vol que hi assisteixin també representants de la Generalitat. De moment, no han obtingut resposta del ministeri. 

La portaveu popular, Concepció Veray, ha acusat Puigdemont de voler ocultar aquesta trobada i ha defensat la gestió que ha fet Adif. "La reacció d'Adif pot agradar menys o més i s'ha d'arribar al fons per saber què ha passat però crec que tots tindrem responsabilitats perquè han fallat mecanismes de control però no pot ser negar la pulcritud i la rapidesa amb què Adif va reaccionar", ha manifestat Veray. 

Puigdemont, per contra, ha tornat a criticar que només tenen un comunicat enviat per correu electrònic que garanteix que la represa del servei es fa amb totals garanties però que no s'acompanya aquesta afirmació amb cap informe tècnic. "Això els sembla una resposta tranquil·litzadora després de tenir el túnel enfangat durant sis dies?", s'ha preguntat l'alcalde. 

Altres assumpte del ple

El ple d'aquest mes d'octubre també ha aprovat el protocol de contractació responsable per afavorir la contractació pública de persones d'empreses del tercer sector. 
També ha generat polèmica una auditoria de gestió que l'equip de govern va encarregar per analitzar el funcionament de la societat mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià, després de la pròrroga que l'ajuntament els va concedir fins al 2020. L'oposició ha criticat que el contingut de l'auditoria no es pugui debatre amb més profunditat -només ha anat a ple en l'apartat d'assabentats- i han acordat crear una taula de treball per analitzar els resultats més a fons.