Els treballadors d'EMTE SLU en vaga per les rebaixes salarials

Els 130 treballadors de la plantilla ja han portat el conflicte als jutjats i denuncien que la direcció no s'avé a negociar

Els 130 treballadors de l'empresa EMTE SLU de Girona, que es dedica a fer muntatges i manteniment elèctric, faran vaga aquest octubre. L'aturada, que s'ha convocat per tota la setmana vinent, es fa per protestar contra les "continuades rebaixes salarials" i els acomiadaments que ha patit la plantilla aquests últims anys.

El comitè d'empresa ja ha portat el conflicte als jutjats i critica que la direcció no s'avé a negociar. Aquest dilluns, les parts han intentat arribar a un acord per desconvocar l'aturada, amb la mediació de Treball, però la reunió s'ha acabat sense entesa. L'empresa, que és subcontractada d'Endesa, ha reduït la plantilla a la meitat en els darrers tres anys.

La decisió de tirar endavant la vaga es va adoptar per unanimitat durant una assemblea de treballadors que es va fer el passat 1 d'octubre. La plantilla vol protestar així contra les "contínues rebaixes salarials" i els acomiadaments que han patit en els darrers anys (on han anat encadenant EROs temporals, d'extinció de contractes o canvis d'horaris). A més, els treballadors també denuncien que la direcció no s'avé a negociar, i que encara vol abaixar més les condicions econòmiques a la plantilla.

El conflicte entre direcció i treballadors d'EMTE SLU, una empresa gironina que es dedica a fer muntatges i manteniments elèctrics, no és nou i fa temps que s'arrossega. L'últim capítol abans de la vaga va tenir lloc aquest passat mes de juliol. Aleshores, com critica el comitè, la direcció "va imposar una modificació d'horaris", que va suposar perdre la dieta i cobrar menys per les hores extres que la plantilla fa quan repara avaries d'Endesa (de la qual EMTE SLU n'és una empresa subcontractada).

El comitè no es va avenir a la mesura i va tirar endavant una demanda de conflicte col·lectiu que va acabar als jutjats. La vista sobre aquest conflicte se celebrarà el proper 3 de desembre, després que les dues parts no arribessin a cap acord durant una reunió de mediació que es va fer el passat 17 de setembre.

Ara, apart del conflicte judicial, els 130 treballadors d'EMTE SLU estan cridats a anar a la vaga. L'aturada s'ha convocat per a tota la setmana vinent (del 20 al 26 d'octubre) en protesta per totes aquestes situacions. Aquest matí direcció i comitè s'han reunit amb la mediació de Treball per intentar arribar a un acord, però l'entesa no ha estat possible i la vaga tira endavant.

EMTE SLU es dedica a muntar i a fer manteniment d'instal·lacions elèctriques. Segons indica el sindicat CCOO, que dóna suport a la vaga, la majoria de l'activitat es concentra en el "manteniment i reparació de la xarxa elèctrica d'Endesa" a les comarques gironines. En els darrers tres anys, EMTE SLU ha reduït la seva plantilla a la meitat.