Alerten d'una estafa telefònica a través de falsos tècnics de Microsoft

L’Associació d’Empreses de Noves Tecnologies de Girona alerta dels fets

L’Associació d’Empreses de Noves Tecnologies de Girona (AENTEG) va alertar ahir sobre una sèrie de casos que s’estan detectant a les comarques gironines i a tota Catalunya d’intents d’estafes que s’estan produïnt a través de trucades telefòniques de persones que es fan passar per tècnics de l'empresa Microsoft. La mateixa companyia ja ha aclarit amb anterioritat i diverses vegades que mai fa aquest tipus de trucades, car aquesta estafa no és nova, només que fins ara no havia estat detectada a les nostres contrades.

El modus operandi és el següent: l’estafador truca al número de telèfon fixe de la víctima, l’informa que és tècnic de Microsoft i que han detectat un problema al seu ordinador, generalment un virus “molt potent”. S’aprofita del fet que el sistema operatiu Windows és el més estès al món, equipant 9 de cada 10 ordinadors d’escriptori.

Tot seguit, demanarà al seu interlocutor que engegui l’ordinador i realitzi una sèrie d’accions. Mai, sota cap concepte, hem de seguir el seu consell. Tot i que les accions que ens dicti puguin ser, inicialment, inocues, estan destinades a guanyar-se la confiança de la víctima.

Després de realitzades aquestes primeres accions, l’estafador informarà la seva víctima que ha trobat quelcom greu al seu ordinador que pot ser, per exemple, que el Windows no està activat, o bé el virus que esmentàvem abans, i demanarà permís per a què un altre tècnic es connecti remotament a canvi d’una suma de diners que pot rondar els 200 euros.

Evidentment, l’ordinador no està infectat, i el que pretenen els estafadors és, precisament, infectar-lo amb un programa que els permeti controlar-lo remotament, a més d’obtenir diners en efectiu de l’operació.

Des de l’AENTEG recorden a tots els usuaris la importància de garantir la seguretat dels seus equips informàtica, no només per les seves pròpies dades i processos, si no també perquè els danys a tercers que es puguin cometre mitjançant l’ús dels ordinadors (per exemple, mitjançant un atac DDoS) poden derivar en responsabilitats legals.

Sobre l’AENTEG

L'Associació d'Empreses de Noves Tecnologies de Girona (AENTEG) és una associació professional d'empresaris dedicats a activitats relacionades amb les noves tecnologies de la informació i la comunicació.

L'AENTEG es constitueix el març de 2001 com una entitat sense ànim de lucre, per tal d'agrupar i representar els interessos de les empreses de les comarques gironines del sector de les tecnologies de la informació i la comunicació. L'Associació gaudeix de personalitat jurídica i plena capacitat d'obrar i es regeix pels Estatuts i els altres acords adoptats pels òrgans de govern de l'Associació.

Els objectius de l'Associació es centren en establir punts de contacte entre les empreses relacionades amb les noves tecnologies, la defensa i coordinació dels interessos d'aquestes empreses, així com oferir serveis als associats i treballar en la divulgació i foment de les noves tecnologies.