Urbanisme aprova l'ampliació de Can Roig de Camprodon

En primer lloc caldrà rehabilitar la finca

La Comissió d'Urbanisme de Girona, que s'ha celebrat aquest divendres a la seu del Consell Comarcal del Ripollès a Ripoll, ha tractat un total de 137 punts. Entre els més destacats, hi ha l'aprovació de la modificació puntual del Pla General de Camprodon (Ripollès) que inclou, entre altres coses, una ampliació i un canvi d'ús de la finca de Can Roig, un edifici modernista emblemàtic que es troba en estat ruïnós després d'estar 75 anys deshabitat.

El director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha recordat que la comissió ja havia aprovat inicialment les modificacions tot i que s'havien posat un seguit de condicions. Unes condicions que ara s'han inclòs en el nou document i que els membres de la comissió han aprovat aquest divendres. Tal i com s'havia acordat entre l'Ajuntament i els propietaris de la finca, es demana que primer es reconstrueixi i rehabiliti l'edifici respectant els elements originals.

En cas contrari, perdran els drets que els permet aquest canvi d'ús de la finca -passa de residencial a un equipament assistencial perquè hi puguin anar pisos per a persones grans- així com una petita ampliació a la part de darrere on hi anirà un semisoterrani per a espais comuns. Els propietaris havien demanat poder fer aquests canvis per tal de poder garantir la viabilitat del projecte i ara ja podran demanar els permisos d'obres. 

L'Ajuntament ja va dir que es preveia poder iniciar les obres després de l'estiu.

Llum verd al nou POUM de Palafrugell

La comissió també ha emès un informe favorable previ que permetrà a l'Ajuntament de Palafrugell (Baix Empordà) aprovar de forma provisional el nou POUM. L'anterior, de l'any 2006, va quedar anul·lat en compliment de la sentència del TSJC i la del Tribunal Suprem. L'Ajuntament ha estat treballant en un nou document segons el qual es mantenen les línies generals de l'anterior pla general però s'introdueixen algunes modificacions. La més important, segons ha explicat el director general general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, és que s'adequa amb menys densitat alguns sòls residencials del sector de Ponent que fins ara no es contemplava.

Un altre dels POUMS que s'han tractat en la comissió d'aquest divendres és el d'Hostalric (Selva). "Està ben plantejat i estructurat", ha assenyalat Serra. Entre les modificacions que s'han acceptat destaca la previsió de creixement. El pla preveia per al 2011 un creixement de 2.000 nous habitatges, dels quals 759 estan pendents d'esgotar-se. El nou planejament preveu ara un creixement potencial de 352 habitatges nous.

La via judicial de la planta de triatge de Sant Jaume

El director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha valorat el fet que l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca hagi presentat un recurs contenciós administratiu per impugnar el pla especial que permet la construcció de la futura planta de triatge projectada pel Consell Comarcal de la Garrotxa. Serra ha assenyalat que hi ha temes urbanístics que arriben a la justícia i que és un procediment que "forma part del procés de defensa de les administracions i la societat". En aquest sentit, ha assegurat que els serveis jurídics de la Generalitat defensaran la decisió presa al seu moment pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que donava llum verda al pla especial i que des d'Urbanisme s'han fet les coses bé. "Estem segurs del tràmit que vam fer", ha conclòs.

En la comissió d'aquest divendres s'ha fet efectiva la nova constitució territorial d'urbanisme de Girona en compliment del decret 68/2014 aprovat el maig passat per la Generalitat que unifica i regula totes les comissions territorials amb una única norma. La comissió amplia el seu nombre de membres. De 25 passa a 36 però desapareix la ponència tècnica formada per 25 membres. Segons Serra, amb aquesta nova organització el que es busca és "fomentar el debat i la transparència" en les decisions d'aquest òrgan.