L'economia gironina creixerà per sobre de la mitjana catalana el 2015

Les comarques costaneres agafaran embranzida pel turisme internacional

L'economia gironina creixerà per sobre de la mitjana catalana el 2015 si es manté la confiança dels mercats internacionals. L'autor de l'anuari econòmic de CatalunyaCaixa, Josep Oliver, creu que aquest creixement se situarà al voltant del 2%, i que sobretot el lideraran les comarques situades a l'eix de l'autopista AP-7, per la indústria que s'hi concentra, i les que toquen a mar, perquè el sector serveis s'està recuperant.

Segons Oliver, la Selva o l'Empordà es beneficiaran "del clima internacional" que atraurà turistes estrangers. "Els preus dels hotels han baixat durant els darrers anys i això, per a un turista estranger és atractiu, perquè és com si s'hagués devaluat la moneda", explica Oliver.

Segons posa de relleu l'anuari de CatalunyaCaixa, l'any passat les comarques gironines van sortir de la segona recessió i l'economia del territori es va estabilitzar. De fet, la riquesa que va generar el territori -coneguda també com a Valor Afegit Brut- només va caure un 0,26%. Sobretot, perquè la indústria va empentar (creixent un 1,56%) i els serveis tan sols van caure un 0,06%, atenuant les baixades que van patir altres sectors (en especial, el de la construcció).

Per al catedràtic Josep Oliver, l'any passat va ser "un any de canvi", que va suposar començar a sortir del pou en què es va caure l'estiu del 2011 (quan la desconfiança internacional va abocar l'Estat a una segona recessió, amb la caiguda de la prima de risc i la fuga de capitals). Ara, quan queden tres mesos per tancar el 2014, l'economista assegura que l'any acabarà amb creixement, que a les comarques gironines es pot situar al voltant del'1,7%.

I per al 2015, Oliver estima que l'economia de la demarcació es continuarà "allunyant d'aquests anys difícils", amb un creixement que es pot situar proper al 2% (per sobre, fins i tot, de la mitjana catalana). Ara bé, el catedràtic també matisa que, perquè això sigui així, caldrà que no hi hagi "cap xoc exterior" que ho estronqui.

L'eix de l'AP-7 i la costa

Segons l'autor de l'estudi, a la demarcació el creixement de l'economia vindrà marcat sobretot per dos sectors: la indústria i els serveis. I això, traslladat al territori, suposa que les que estiraran del carro seran aquelles comarques situades a l'eix de l'autopista AP-7 (per la indústria que s'hi concentra) i aquelles que ressegueix la Costa Brava.

Precisament, en aquest punt, l'economista fa notar una situació paradoxal. Tot i que l'Empordà i la Selva s'hagin vist particularment tocades per la crisi, "perquè es van especialitzar en excés en la construcció", ara són les que poden liderar creixements, perquè es vegin més beneficiades pel turisme estranger. "S'ha de tenir en compte que en el sector serveis s'han fet ajustos de costos molt grans; els hotels han abaixat preus i això per a un turista alemany és més atractiu, perquè és com si haguéssim devaluat la moneda", concreta Oliver.

Al costat d'això, l'economista també indica que el consum s'està reactivant, i que el turisme interior també pot afavorir el creixement de l'eix gironí. Oliver, però, no amaga que el sector de la construcció trigarà encara a veure signes de recuperació i que, tot i que l'economia gironina comenci a generar ocupació neta, "en el millor dels casos trigarem encara deu anys a tenir la situació del 2007, moment en què va començar la crisi econòmica".