El noi de 17 anys que ha apunyalat un jove a Banyoles és enviat a un centre de menors

A l'agressor, que estarà internat en règim semiobert, li atribueixen un delicte d'intent d'homicidi

El menor d'edat que va apunyalar un jove davant l'institut Pla de l'Estany de Banyoles ha arribat a la Fiscalia de Menors, al Palau de Justícia de Girona, custodiat pels Mossos d'Esquadra i n'ha marxat de la mateixa manera, en direcció a un centre de menors on estarà internat en règim semiobert durant un període màxim de quatre mesos.

El jove, que té 17 anys i és d'origen brasiler, ha declarat davant la fiscal de menors en funcions de guàrdia aquest dimecres al migdia. Davant la gravetat dels fets, la fiscal ha sol·licitat mesures cautelars a la jutgessa de menors perquè considera que l'agressor pot ser autor d'un delicte d'homicidi en grau de temptativa. Després de celebrar una vista, la jutgessa ha resolt que ingressi al centre de menors en règim semiobert.

Això vol dir que residirà al centre però que, sempre que tingui una bona evolució, podrà sortir al carrer per fer activitats formatives, educatives, laborals o d'oci. Per això, en paral·lel a aquesta mesura, la jutgessa ha dictat una ordre d'allunyament de la víctima, un jove de 20 anys que va haver de ser operat d'urgència a l'hospital Trueta de Girona com a conseqüència de les ferides. El menor no es podrà apropar a menys de 200 metres de la víctima ni podrà comunicar-se amb ell durant un màxim de quatre mesos.

El menor complirà la majoria d'edat d'aquí a tres mesos. Si quan se celebra el judici la sentència resol que ha d'ingressar en un centre en règim tancat, la jutgessa ha de resoldre a través d'una interlocutòria si acaba de complir la pena al centre de menors o si, per contra, el traslladen a un centre penitenciari ordinari.

Baralla en una discoteca

Els fets van passar dimarts a la tarda quan la víctima anava a recollir el seu germà que estudia a l'institut. Segons testimonis, la víctima va començar a discutir amb l'agressor a les portes del centre. Tot i els intents per separar-los, el menor es va tirar sobre la víctima i el va apunyalar amb un objecte punxant que duia a sobre. L'arma li va quedar clavada al mig de l'esquena.

Alguns joves van aconseguir retenir el menor fins que van arribar patrulles de la Policia Local i dels Mossos d'Esquadra, que se'l van endur detingut a comissaria. El noi de 20 anys va ser atès per les ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i posteriorment traslladat a l'Hospital Trueta on el van operar d'urgència.

La investigació del cas ha d'aclarir els motius que van portar el menor a agredir la víctima. Tot apunta que els dos joves, que resideixen a Banyoles i que no estudien al centre, ja estaven enemistats arran d'una baralla en una discoteca de la ciutat dissabte passat.

Tutories sobre violència

La directora de l'IES Pla de l'Estany, Mani Cunill, ha recordat que els fets no tenen res a veure amb el centre i que podrien haver passat a qualsevol lloc. "El noi el va venir a buscar aquí perquè sabia que hi seria, però podia haver passat a un altre indret", ha explicat.

Sí que es dóna el cas que la víctima té el germà a l'institut. És per això que el centre està en contacte amb la família per saber com es troba i si necessiten suport. La directora també ha reconegut que alguns alumnes es van quedar "molt afectats" en presenciar l'incident, ja que va passar just quan sortien tots els alumnes d'ESO i Batxillerat. Segons Cunill, "alguns encara tenen l'ensurt a nivell personal i ens hem ofert a les famílies per si necessiten ajuda".

Així mateix, el centre també preveu treballar específicament mitjançant tutories el tema de la violència i de com controlar-la.