Instal·laran càmeres de seguretat als pubs i discoteques dels Arcs d'Empuriabrava

Joaquim Boades assegura que un 70% dels locals ja disposen de sistemes de videovigilància

La zona dels Arcs d'Empuriabrava ha estat sinònim durant temps de baralles, conflictes, tràfic de drogues i apunyalaments. L'Ajuntament de Castelló d'Empúries, conjuntament amb els empresaris i la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats Recreatives Musicals (Fecasarm) estan treballant conjuntament des de fa temps per fer un 'rentat de cara' a la zona d'oci nocturn d'aquesta població costanera, freqüentada sobretot per estrangers.

Conjuntament, van fer una petició per instal·lar càmeres al carrer i així combatre la inseguretat en aquesta zona. L'estiu passat però la Comissió de Videovigilància va denegar l'autorització a l'ajuntament i la Fecasarm en considerar que ha de prevaldre el dret a la privacitat per sobre del de la seguretat. La petició, tot i haver estat avalada pel secretari general d'Interior, Joan Boada, durant una visita a la zona, formava part d'un pla especial per reforçar la seguretat i fer-hi reformes urbanístiques.

Davant la negativa de la comissió, els empresaris han optat per rascar-se la butxaca i controlar aquell espai del qual sí en tenen la competència: l'interior dels locals. El secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, ha explicat que de la vintena de locals que hi ha als Arcs, un 70% ja té càmeres a l'interior dels locals instal·ades que permeten gravar les 24 hores del dia què succeeix a l'interior del local. Boadas ha explicat que els clients són alertats que el seu comportament serà gravat -hi ha petits cartells enganxats a les portes dels locals- i així les càmeres 'actuen com a element dissuasori', assegura Boadas.

Cada empresari ha hagut de pagar la instal·lació de les càmeres que els ha suposat, de mitjana, entre 2.000 i 3.000 euros. Segons ha detallat Boadas, les càmeres que properament s'instal·laran als locals que falten gravaran també la porta d'accés al local pel què es podrà controlar 'encara més' allò que passa dins l'espai privat.

Boadas ha ressaltat però que, tot i aquest mecanisme per garantir la seguretat, continua essent molt important la col·laboració amb els Mossos d'Esquadra i la policia local per actuar davant de conflictes a l'exterior dels locals.

El regidor d'Urbanisme i Promoció Econòmica, Pere Iglesias, també ha destacat que l'ajuntament ha dut a terme una reforma urbanística a la zona i ha enderrocat els murs que abans hi havia entre cada dos locals que feia que el passadís exterior als locals fos un 'bon amagatall' per aquells que volien cometre irregularitat. Ara, aquests murs s'han enderrocat i la zona dels arcs és un llarg passadís amb millor visibilitat.

La Fecasarm inicia divendres una campanya per fomentar el civisme a la zona sota el lema 'Maximum Fun, Minimum Disturbance'