Dotze residències d'avis implanten un sistema pioner per fomentar l'autonomia

Ha servit per millorar l'estat d'ànim dels ancians

Dotze centres residencials i assistencials de gent gran de diferents punts del territori han implantat un sistema pioner que busca augmentar la qualitat de vida dels usuaris amb una atenció més personalitzada. Sota el nom de 'Tu decideixes com vols envellir', cada persona pot prendre decisions sobre el seu dia a dia, com ara hàbits i activitats de lleure, per fomentar la seva autonomia.

Un estudi ha constatat que tots els enquestats -d'una mostra de 200 persones- senten que ha millorat el seu estat d'ànim i que un 96% reconeixen ser força o més feliços. Els centres estan gestionats per l'empresa pública Sumar. Una de les principals diferències del programa 'Tu decideixes com vols envellir' és que "les persones no ingressen a una residència, sinó que vénen a viure a un altre lloc, on podrà decidir el seu dia a dia", explica la coordinadora d'aquest programa pioner a Catalunya, Elisenda Serra.

Així, els usuaris veuen com per exemple no s'han de llevar o anar a dormir seguint els horaris marcats de forma generalitzada en el sistema tradicional i que poden decidir aspectes de la seva vida quotidiana, com ara les activitats de lleure o la higiene. Serra explica com els usuaris valoren per exemple poder menjar de tant en tant un ou ferrat amb patates o anar-se a dutxar tot sols, detalls que poden semblar irrellevants però que els millora la qualitat de vida.

Així ho constata un estudi que han fet per conèixer l'impacte d'aquesta nova metodologia basant-se en les enquestes personalitzades a 200 usuaris i familiars. El resultat és que més del 90% dels enquestats consideren que decideixen molt més el seu dia a dia -així ho confirmen un 80% dels seus familiars- alhora que un 96% assegura sentir-se força o més feliç que abans. On també es noten els canvis és en el seu estat d'ànim. Tots els usuaris reconeixen sentir que ha millorat i que veuen com es te en compte la seva opinió.

El perfil dels enquestats és sobretot de persones de 80 a 90 anys. L'estudi s'ha fet a onze residències i centres assistencials de diferents punts de Catalunya. Una part important estan a la demarcació de Girona, a municipis com ara Sant Hilari de Sacalm, Portbou, Agullana o Camallera- però també a d'altres indrets com ara al Bages, Osona i a les Garrigues.

La figura del professional de referència

Un dels aspectes claus del programa és la creació de la figura del professional de referència, un treballador de la residència que escull el mateix usuari i que coneix en profunditat les seves necessitats i hàbits. Aquest professional s'encarrega d'acompanyar la persona gran en aquesta última fase de la seva vida per tal que tingui una atenció el màxim de personalitzada.

Els seus impulsors subratllen que aquesta nova metodologia no pretén criticar ni qüestionar el sistema d'atenció de les residències de gent gran a Catalunya que ja funciona correctament a nivell assistencial. Del que es tracta és d'anar una mica mes enllà i "introduir un sistema mes innovador", inspirat sobretot en el que es ve fent als països nòrdics. "És de preveure que els usuaris seran cada cop més exigents amb aquest tipus de serveis, sobretot de cara a les pròximes generacions", ha afirmat el director general de l'empresa Sumar, Estanis Vayreda.

Des de l'any 2013 que el programa s'ha implantat a dotze dels catorze centres públics que gestiona l'empresa Suma i la previsió és que es vagi fent de forma progressiva. A l'estat espanyol, només es coneix una experiència similar al País Basc. La Generalitat també s'ha interessat per aquest sistema. 

L'empresa Sumar va ser creada l'any 2008 i pertany al Consorci d'Acció Social de Catalunya. Està participada per diferents governs locals i comarcals de Catalunya i per la Diputació de Girona (51%).