La UdG s'acosta a la cuina amb una càtedra que vincula gastronomia, cultura i turisme

El projecte neix de la mà de l'Ajuntament de Calonge

La càtedra de gastronomia, turisme i cultura de la Universitat de Girona (UdG) i de l'Ajuntament de Calonge ja comença a caminar. La voluntat és generar un espai d'estudi de la tradició gastronòmica del país -lligada a la cultura, la història, la pagesia, el paisatge o la llengua, entre d'altres- però també trobar les eines per impulsar la cuina i el turisme a les comarques gironines. A més, es vol convertir la càtedra en una centre de referència internacional d'àmbit acadèmic que lligui aquests tres àmbits i els projecti. 

Un cop feta la presentació oficial, ara vindran setmanes de feina per dissenyar el programa d'activitats i decidir quines investigacions o publicacions formen part de la càtedra. Al capdavant del projecte hi ha els professors Joaquim Majó (Facultat de Turisme) i Josep Maria Nadal (Facultat de Lletres) que compten amb la col·laboració com a president d'honor del sommelier del Celler de Can Roca, Josep Roca. Junts, hauran de dissenyar les primeres activitats que organitzarà aquesta càtedra. "No volem portar tres erudits que parlin de cuina, aspirem a fer coses útil i que tinguin retorn per a la gent del territori", ha manifestat Nadal, que avança que aquest curs ja es faran tres o quatre activitats importants. 

L'Ajuntament de Calonge destinarà 50.000 euros anuals per finançar aquestes activitats (a banda d'altres projectes que tingui la càtedra, ja sigui finançar investigacions o publicacions o convidar professors estrangers) i, per contra, la UdG és l'encarregada de dotar-la de contingut. 

Durant la presentació de la càtedra, s'ha insistit en què cal vincular tots tres eixos per aprofitar totes les potencialitats. Un dels codirectors de la càtedra, Josep Maria Nadal, ha posat un exemple que explica el que pretenen amb aquest projecte. Segons reflexiona, quan els turistes tornen d'Itàlia recorden no només els monuments que van visitar sinó allò que van menjar a un o altre indret. Per això, segons opina, cal que la demarcació faci un salt endavant i generi un "una història èpica" de la cuina catalana que vinculi turisme, història, patrimoni i gastronomia.

Durant la presentació, el sommelier del Celler de Can Roca s'ha encarregat de fer la lliçó inaugural. Josep Roca ha reflexionat sobre la llarga trajectòria de la cuina i el vi a les comarques de Girona, ja des de l'arribada dels romans i els fenicis i com algunes d'aquestes tradicions encara perduren. Per això, considera que hi ha potencial i que el món de la cuina viu un moment "extraordinari" i que cal aprofitar per fer una "suma d'esforços per projectar un Empordà reforçant i reforçat per una cuina que n'és l'element troncal". 

El rector de la Universitat de Girona, Sergi Bonet, ha celebrat que hi ha hagut entesa entre la UdG i l'Ajuntament de Calonge i també ha explicat que treballen de la mà de la Universitat de les Illes Balears en la creació d'un màster en turisme i gastronomia. L'acte de presentació s'ha fet al Castell de Calonge, que serà la seu de la càtedra. L'alcalde, Jordi Soler, ha explicat que en els propers mesos s'iniciaran les obres per remodelar-lo interiorment.