S'encareix un 35% el peatge a la C-32 per l'obertura d'un nou tram de 4,4 quilòmetres de longitud

La nova tarifa del peatge de Palafolls a Tordera passarà de 0,71 a 0,96 euros la mitjanit del 15 de juliol

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha visitat avui el nou tram de la C-32 entre Palafolls i Tordera, que entra en servei avui a les 12 de la nit, acompanyat dels alcaldes de Palafolls i Tordera, Valentí Agustí i Joan Carles Garcia, i del president d’Abertis i la concessionària Acesa, Salvador Alemany. L’execució dels treballs, que ha comportat una inversió total de 53,5 MEUR, ha permès perllongar l’autopista fins enllaçar amb la carretera Blanes – Lloret de Mar (GI-600). D’aquesta manera, la nova infraestructura, que connectarà en el futur amb l’autovia A-2 que el Ministeri de Foment té projectada, permet millorar els accessos amb la Costa Brava sud.

Les obres, que van començar el desembre de 2008, han consistit en la construcció d’un nou tram d’autopista de 4,4 quilòmetres de longitud. Està format per dues calçades, una per sentit, que consten de dos carrils de circulació de 3,5 metres d’amplada, cadascuna, vorals interiors d’1,5 metres, vorals exteriors de 2,50 metresi mitjana de separació de 9 metres d’amplada –compatible, així , amb un futura ampliació de la infraestructura.

El nou tram d’autopista inicia el seu traçat a l’alçada de l’actual carretera N-II (sortida número 130). Des d’aquest punt, l’autopista voreja el turó del Castell de Palafolls i la urbanització de Mas Carbó, deixant-los a l’oest de la seva traça, per arribar al Pla de Can Roquet. Canvia novament de direcció (nord-est) i travessa la Tordera amb dos viaductes.

Un cop travessat el riu, l’autopista se situa al nord de l’espai protegit de Prats d’en Gai i enllaça, finalment, amb la carretera GI-600, i coincideix amb l’alineació de la futura autovia A-2 projectada pel Ministeri de Foment.

Increment de peatge

Amb la posada en funcionament d’aquest nou tram d’autopista, els moviments amb origen o destí els municipis de Palafolls, Tordera i Malgrat de Mar, travessant la barrera de Santa Susanna de l’autopista C-32, no experimentaran cap increment del peatge a abonar, derivat de la posada en servei del nou tram.

Aquesta exempció del peatge, però, no afectarà a tots els veïns per igual, segons ha denunciat l'alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia. El sistema tècnic per determinar quins vehicles s'incorporen a la C-32 des de Tordera exclou algunes urbanitzacions del municipi, segons detalla l'alcalde. Aquests veïns hauran de fer una important volta pel centre del poble abans d'incorporar-se a l'autopista si volen gaudir del descompte.

A la resta dels usuaris se’ls aplicarà la repercussió en aquest peatge de la longitud del nou tram una vegada posat en servei, com era inicialment previst segons el conveni Acesa - Estat de 1995. Aquesta repercussió comporta que la peatge aplicable passa dels 0,71 euros als 0,96 euros. Els nous peatges s’aplicaran a partir de la mitjanit del dijous 15 de juliol.

Bonificacions

D’altra banda, es començarà a aplicar un nou model tarifari com a programa pilot de la nova política de peatges en què està treballant el Grup d’Autopistes, amb bonificacions als peatges troncal i lateral de Vilassar de Dalt per als desplaçaments de mobilitat obligada amb origen o destinació a la comarca, els vehicles menys contaminants i els d’alta ocupació.

Aquest programa s’iniciarà abans del 30 de setembre vinent, amb bonificacions en els dies feiners per als vehicles lleugers que seran del 25% per als usuaris que facin més de 16 viatges al mes. Abans de final d’any, s’aplicarà una bonificació del 20% per als vehicles amb ocupació alta i, quan sigui tecnològicament viable, un 20% de descompte per als vehicles ecològics. La quantia dels descomptes s’anirà incrementant en funció del desenvolupament i execució de les obres de la Ronda del Baix Maresme, fins arribar en alguns casos al 100%.