Els municipis gironins es bolquen en defensa del 9-N

La Diputació de Girona té previst aprovar per unanimitat la moció en suport a la llei de consultes i el referèndum

Més de 500 municipis catalans tenen previst aprovar durant aquests propers dies la moció de suport en defensa del 9-N. Només a les comarques gironines, diversos consistoris de colors polítics diferents com Figueres, Palamós, Hostalric, Lloret de Mar, Banyoles, Santa Coloma de Farners, Ripoll o Platja d'Aro ja han programat per avui dilluns plens extraordinaris que permetran aprovar aquesta moció que defensa la llei de consultes i el referèndum del 9-N. El text també està previst arribi als Consells Comarcals. La Diputació de Girona el portarà al ple d'aquest proper dimarts.

"Ens agradaria aprovar-la per unanimitat", ha explicat el portaveu de CiU a la Diputació de Girona, Albert Piñeira. Aquest diumenge, el president de la Generalitat, Artur Mas, ja va avançar que tenia previst convocar la consulta oficialment durant aquesta setmana.

En principi, els municipis tenien previst aprovar la moció en suport del 9-N després que Mas fes convoqués el referèndum. No obstant això, alguns pobles s'han avançat als esdeveniments, i ja han programat plens extraordinaris per mostrar el seu suport al procés sobiranista i al Govern.

És el cas del municipi de l'Aldea que aquest passat divendres ja va aprovar el text durant el seu plenari. A les comarques gironines, pobles com Ripoll, Figueres, Palamós, Hostalric, Lloret de Mar, Banyoles, Santa Coloma de Farners o Platja d'Aro faran plens extraordinaris avui mateix amb la intenció d'aprovar la moció. La voluntat del món local és que el text no s'aprovi només en els consistoris de cada poble sinó que també arribi als Consells Comarcals i les Diputacions de cada territori.

Pel que fa a Girona, el portaveu de CiU en aquest ens supramunicipal, Albet Piñeira, ja ha avançat que esperen aprovar la moció per unanimitat aquest proper dimarts, durant el ple de la institució. Ara per ara, continuen en contacte amb el PSC i esperen que els socialistes catalans es sumin al projecte i permetin aprovar el text. "Les administracions locals hem d'expressar el nostre recolzament institucional cap a la consulta que es pot fer seguint la legalitat catalana", ha explicat el portaveu i alcalde de Puigcerdà.

"Es tracta de mostrar el nostre recolzament al president de la Generalitat i posar-nos a la seva disposició", ha afegit. En aquesta línia, Piñeira ha demanat al PSC que siguin "sensibles" a les reclamacions del poble català i permetin mantenir la unitat d'acció entres les diferents forces polítiques, tal i com han fet en anteriors ocasions. "Un exemple molt recent de tot això és el cas escocès que s'ha portat a terme amb una campanya exemplars on tothom ha pogut expressar el seus plantejaments i, finalment, servirà per millorar les relacions entre el govern britànic i Escòcia", ha argumentat.

De moment ja es calcula que més de 500 municipis de tot Catalunya han programat dia i hora per fer els plens i tirar endavant la moció. Tot i això, des de l'Associació de Municipis per la Independència calcula que es superaran els 800 pobles i es fregaran la totalitat dels 947 municipis que hi ha actualment a Catalunya.