El nou hospital d'Olot entrarà en funcionament el 17 de novembre

L'Ajuntament preveu aprovar definitivament el nou pla d'usos de l'actual hospital a mitjans de novembre

L'Ajuntament d'Olot ha donat a conèixer aquest dijous el calendari que ha de permetre posar en marxa el nou Hospital Comarcal de la Garrotxa el pròxim 17 de novembre. Així ho ha anunciat l'alcalde, Josep Maria Corominas, que ha explicat que l'últim tràmit que quedava pendent era el dels concursos de compres i que finalment s'han resolt bé, senes impugnacions, amb l'excepció d'un relacionat amb la compra de material que no és imprescindible per obrir el nou hospital.

A banda de la ja anunciada inauguració el 6 d'octubre a la tarda, amb la presència del president de la Generalitat, Artur Mas, també s'ha anunciat una jornada de portes obertes just l'endemà. Pel que fa al trasllat definitiu de l'antic hospital al nou, aquest es farà durant el cap de setmana del 14 al 16 de novembre per tal que el 17 de novembre l'Hospital Sant Jaume ja no tingui activitat hospitalària.

El nou hospital permetrà triplicar l'espai que actualment hi ha al Sant Jaume i entrarà en servei cinc anys després de la col·locació de la primera pedra. La inauguració estava prevista a principis del 2013 però el context econòmic ha fet que es posposés en nombroses ocasions.

Els nous usos de l'edifici de l'antic hospital i el procés participatiu

L'equip de govern d'Olot, governat per CiU i Rcat, té previst aprovar de forma definitiva el nou pla d'usos de l'Hospital Sant Jaume, un edifici molt cèntric, que permetrà concentrar els serveis municipals que hi ha repartits per la ciutat. L'alcalde, Josep Maria Corominas, ha subratllat que aquesta mesura suposarà un important estalvi econòmic en concepte de lloguers, uns 70.000 euros anuals, al marge d'una major eficiència amb la contractació de serveis compartits.

El fet de modificar els usos de l'actual edifici, que continuarà essent de titularitat pública, permetrà ubicar-hi també la nova Oficina de Turisme així com la maquinària i un espai informatiu sobre la generació de calefacció i aigua calenta a aquesta illa energètica a través de pous geotèrmics subterranis. Al marge d'això, es mantindrà l'activitat de la residència geriàtrica que en futur es podria ampliar. 

El punt que ha generat més controvèrsia ha estat la reserva d'un 20% de l'edifici per ubicar-hi locals comercials, una opció que l'equip de govern veu necessària per garantir la viabilitat econòmica d'aquest edifici però que no ha agradat a ERC que està a l'oposició. L'alcalde ha subratllat que es tracta d'una "proposta" que es podrà discutir durant el procés participatiu que s'obrirà per tal que els ciutadans puguin donar la seva opinió sobre aquest aspecte i la resta d'usos de l'edifici.

En aquest sentit, ha explicat que a través del web de l'Ajuntament els ciutadans podran consultar tots els plànols de l'edifici de l'Hospital Sant Jaume, amb les propostes de l'equip de govern per tal que donin la seva opinió. "Volem aconseguir un ampli consens i que hi hagi implicació ciutadana per debatre sobre aquest tema", ha dit Corominas. Ja s'han fet reunions amb els comerciants i es preveu també un acte obert a la ciutadania on s'exposaran els detalls dels nous usos.

La idea és que el 17 de novembre caldrà tenir decidits els nous usos de l'edifici per començar a fer-hi actuacions de reforma i millora d'aquest edifici antic. Per a Corominas, la discussió sobre si calen o no espais comercials no és tan urgent però sí que veu important obrir la porta a aquesta activitat en un futur.