Girona reviurà els setges napoleònics del 1809 aquest cap de setmana

La recreació del Gran Dia de Girona o de la conquesta del castell de Montjuïc seran els actes més destacats

Girona acollirà aquest cap de setmana la VII Festa Reviu els Setges Napoleònics, que té com a objectiu recrear els episodis històrics que va viure la ciutat ara fa més de dos segles, durant la Guerra del Francès. La tinenta d’alcalde i regidora d’Ocupació i Empresa de l’Ajuntament de Girona, Marta Madrenas, i el president de l’entitat Amics de la Girona Napoleònica, Jordi Bartina, han presentat aquest matí la setena edició de la festa.

Dissabte i diumenge els carrers del Barri Vell s’ompliran de fusellers, combatents, heroïnes i membres de la infanteria francesa que es van enfrontar a Girona el 1809. El plat fort de la primera jornada, el dissabte dia 20 de setembre, serà la recreació del Gran Dia de Girona al Barri Vell, que es farà a la plaça de Sant Domènec a partir de les 18.30 h, tot i que també cal destacar altres activitats que es faran durant tot el dia com una demostració de jocs de taula de les guerres napoleòniques, tres funcions d’una representació teatral sobre els setges de Girona a càrrec de l’Associació Cultural Pocapena.som, o una desfilada de grups de recreació històrica per la ciutat. El diumenge, dia 21 de setembre, a les 12 h, tindrà lloc la recreació de la conquesta el castell de Montjuïc per les tropes franceses.

La regidora Marta Madrenas ha destacat que es tracta d’un “esdeveniment consolidat” que s’ha convertit en un atractiu turístic del tombant de l’estiu a la tardor a la ciutat. “Els Setges s’han d’entendre no només com una ocasió lúdica i cultural de conèixer la història de la ciutat, sinó també una manera amena i divertida d’apropar els ciutadans i les ciutadanes de Girona a la possibilitat d’interpretar el nostre patrimoni”, ha afegit.  

 Per la seva banda, el president de l’entitat organitzadora, Jordi Bartina, ha explicat que una de les novetats d’aquesta edició és la incorporació d’un grup de lleugers de Catalunya i ha remarcat que “més enllà de la recreació històrica, es vol que les jornades dels Setges siguin una activitat cultural que es pugui gaudir en família”. Aquest any hi participaran prop de 120 recreadors, un terç dels quals són gironins.

Durant l’acte de presentació, també s’ha descobert el cartell de l’edició d’enguany, obra de la dissenyadora Cristina Masferrer, que ha intentat transmetre a l’obra el dinamisme que comporta la batalla cos a cos, així com la plasticitat de les armes i la força dels combatents.