D'edifici d'entitats juvenils del Bisbat a nou institut al centre de Girona

Un acord entre Ajuntament, Església i Generalitat permet sumar 60 noves places a primer d'ESO

Girona fa temps que tenia projectat un institut al sud de la ciutat per assumir l'increment d'alumnes que fa anys es va viure a primària i que s'ha traslladat a secundària. Les restriccions pressupostàries, però, han frenat el projecte i les administracions han buscat una solució a mig camí. Un acord entre Bisbat, Ajuntament i Generalitat ha permès posar en marxa l'Institut Nou de Girona (el nom l'haurà d'escollir el Consell Escolar més endavant), que aquest curs arrenca amb 60 alumnes a primer d'ESO. 

La peculiaritat d'aquest centre rau en el fet que no és un edifici de nova construcció ni tampoc són mòduls prefabricats, sinó que s'ha arranjat un espai existent i que tenia activitat només als vespres i els caps de setmana. Es tracta de l'edifici Cartanyà, situat entre Emili Grahit i Lluís Pericot, que és propietat del Bisbat. És l'Ajuntament de Girona qui s'encarrega de pagar el lloguer dels espais i l'acord és per a deu anys. En total, el consistori haurà pagat 740.000 euros al Bisbat en concepte de lloguer al llarg d'aquesta dècada.

El Departament d'Ensenyament, per la seva banda, és l'encarregat de pagar la reforma i adequació dels espais. Per a aquest primer anys s'ha adequat els baixos i el primer pis i el cost dels treballs ha estat de quasi 50.000 euros. A mida que s'incorporin més cursos, caldrà anar fent noves obres. 

"És una bona solució no només per ara que corren temps complicats sinó una fórmula que es pot aplicar en el futur perquè aquest tipus de col·laboracions ens permeten ser eficients amb els recursos públics", ha manifestat l'alcalde, Carles Puigdemont, que assegura que amb aquest nou centre es cobreixen "les necessitats urgents" pel que fa a la secundària. Puigdemont ha destacat que l'edifici ha quedat en unes condicions "més que dignes".

La idea de l'ajuntament i del departament és esperar aquests deu anys i analitzar quines necessitats hi haurà el 2024 i si amb els equipaments existents n'hi haurà prou per atendre-les. Així doncs, podria ser que el conveni es renovés, que es revoqués o que calgués fer un edifici nou.