Declaren els proavortistes que van boicotejar una missa a Banyoles

Van cridar consignes a favor de l'avort i desplegar una pancarta

Cinc activistes proavortament han declarat aquest dilluns al Jutjat d'instrucció número 2 de Girona com a imputats per un delicte d'ofensa als sentiments religiosos. Els activistes van interrompre una missa a l'església de Sant Pere de Banyoles a principis de febrer per protestar contra la reforma de la llei proposada pel ministre Gallardón.

Una desena d'activistes van desplegar una pancarta on es podia llegir 'Fora rosaris dels nostres ovaris' i van començar a llançar octavetes entre els fidels que hi havia al temple.

L'advocat dels activistes, Benet Salellas, demana que s'arxivi el cas i considera que es tracta d'una acció que no va ofendre ningú i que està emparada per la llibertat d'expressió.


 
El 9 de febrer un grup d'activistes va entrar a l'església de Sant Pere de Banyoles quan s'hi celebrava la missa del migdia i va interrompre l'ofici amb proclames a favor del dret a l'avortament. L'acció de protesta la van gravar en vídeo i, poca estona després, van penjar l'enregistrament d'escassament un minut a la xarxa.

Al vídeo s'hi veien dues noies desplegant una pancarta on s'hi podia llegir 'Fora rosaris dels nostres ovaris!'. La resta de joves, repartits pels diversos bancs de l'església, corejaven 'Avortament lliure i gratuït' mentre llançaven octavetes entre els fidels. La gravació s'acabava amb unes frases sobreimpreses a la imatge: "Avortem la contrareforma, si envaïu les nostres vides envairem els vostres espais; jo decideixo, jo desobeeixo". L'acció, segons s'apreciava al vídeo, va durar tan sols uns minuts.

Aquest dilluns, cinc activistes proavortament han declarat al Jutjat d'instrucció número 2 de Girona com a imputats per un delicte contra la llibertat de consciència i els sentiments religioses per, suposadament, haver ofès els sentiments religiosos. L'advocat dels activistes, Benet Salellas, ha assegurat que aquell dia la missa va poder continuar amb "total normalitat" i que l'acció de protesta, que va durar escassament uns minuts, "no va ofendre el sentiment religiós de ningú".

Per això, demana que s'arxivi el cas contra els cinc activistes. Salellas ha ressaltat que alguns dels citats a declarar com a imputats ni tan sols eren al temple. De fet, arran de l'acta aixecada pels Mossos d'Esquadra i la denúncia el rector, van començar a identificar els implicats en l'acció de protesta que sortien al vídeo. Salellas creu que l'acció de protesta està emparada en la llibertat d'expressió i espera que els cinc imputats no s'acabin asseient al banc dels acusats.

Concentració de suport

Una trentena d'activistes s'han concentrat aquest dilluns davant els Jutjats de Girona per donar suport als imputats. La protesta l'han convocat el col·lectiu feminista Les Heretges i l'organització juvenil Arran. Les portaveus de Les Heretges, Júlia Moragues i Mireia Sala, han recordat que la protesta a l'església de Sant Pere s'emmarcava en una campanya convocada a nivell del conjunt dels Països Catalans, que tenia com a objectiu "denunciar la reforma de la Llei d'Avortament presentada pel Partit Popular i recolzada per l'església catòlica".

De fet, les activistes han lamentat que ara el jutjat prengui declaració com a imputades a cinc persones que protestaven contra una reforma que semblaria que el govern espanyol finalment no tirarà endavant.

A més, els dos col·lectius també han criticat durament el paper que ha jugat el regidor de Via Pública i Seguretat, Lluís Costabella, perquè sense ser a la parròquia en el moment dels fets ha assenyalat "sense proves" persones conegudes pel seu activisme a la comarca.