Una trentena de persones es concentren a Girona en defensa de la consulta del 9-N

Els manifestants han demanat al Govern que aposti per la "desobediència institucional"

Una trentena de persones s'han concentrat aquest diumenge a la plaça Independència de Girona per defensar el dret a decidir i la consulta del 9-N. L'acció, organitzada per la Xarxa pels Drets Socials, ha volgut ser un "crit d'alerta" pel Govern perquè "no es faci enrere" i tiri endavant la consulta.

L'entitat farà concentracions cada diumenge fins al 9-N. Els manifestants també han explicat que l'acció volia servir per "empènyer" el Govern. "Tenim dubtes que arribi al final, si l'Estat tomba la llei de consultes, nosaltres farem una desobediència civil però demanem al govern d'Artur Mas que faci una desobediència institucional", ha assenyalat un dels membres de la Xarxa Florencio de la Torre.

La concentració d'aquest diumenge és la primera de diverses mobilitzacions que ha organitzat la Xarxa pels Drets Socials dins de la campanya 'Diumenges per la consulta del 9-N'. L'entitat té previst realitzar una concentració cada diumenge fins al proper nou de novembre. L'acte d'avui ha comptat amb la col·laboració de la Coordinadora d'ONG Solidàries i ha aplegat una trentena de persones que carregades amb pancartes al coll han cridat en defensa del dret a decidir i la consulta.

"Volem votar, passi el que passi i sigui quina sigui la resposta del govern espanyol i del govern de la Generalitat", ha resumit un dels membres i portaveus de l'entitat, Florencio de la Torre. Els manifestants han deixat clar que la campanya de concentracions havia sorgit com una iniciativa social davant "la incertesa" que el Govern convoqui realment el referèndum. "Tenim dubtes que el govern d'Artur Mas arribi fins al final i creiem que cal visualitzar l'empenta del poble i demostrar clarament que volem votar; els drets s'han de fer i defensar, no demanar", han ressaltat els participants.

En aquest sentit, els activistes han subratllat que l'acte d'aquest diumenge vol ser un "crit d'alerta i un crit de desig". "Es tracta d'una expressió, dir que estem aquí darrere; el Govern de la Generalitat és l'únic que pot convocar la consulta i donar legalitat i legitimitat que necessita el referèndum", ha assenyalat De la Torre. No obstant això, el portaveu de l'agrupació social també ha criticat la manca de "moviments" per part de l'executiu d'Artur Mas. "Pensem que ja hauria d'haver començat a organitzar la consulta i crear les estructures per fer-la", ha comentat.

Al mateix temps, des de la Xarxa pels Drets Socials tenen clar que "la desobediència civil" és l'única resposta possible si l'Estat tomba la llei de consultes. "Estem davant una confrontació de legalitats, entre la catalana i l'espanyola, per això defensem una doble desobediència, d'una banda nosaltres farem una desobediència civil i exigim al Govern que faci una desobediència institucional", ha reblat.

La concentració d'aquest diumenge ha durat uns vint minuts i, posteriorment, els manifestants han fet una assemblea per analitzar la situació que travessa el procés i per programar les noves accions. "En el moment que el Tribunal Constitucional tombi la llei de consultes, em sembla innegable que hi haurà una nova mobilització popular, per això volem que aquests actes de cada diumenge siguin el marc a partir del qual es canalitzin les noves accions i, al mateix temps, serveix per mostrar les nostres queixes davant del govern espanyol", ha conclòs un altre portaveu de l'entitat, Lluís Sales.