L'Associació d'ADF de l'Alt Empordà tira de mecenatge

Alguns voluntaris no han pogut treballar aquest estiu per la tardança de la Generalitat en renovar els carnets

L'Associació d'ADF de l'Alt Empordà ha apostat pel mecenatge privat i les col·laboracions davant la retallada de subvencions per part de les administracions públiques.

Els nous patrocinadors - empreses de la comarca- els ajuden amb petites reparacions de vehicles o venda d'aigua de forma gratuïta a canvi de ser anunciats a la nova pàgina web de l'entitat. Es tracta d'una iniciativa pionera que l'associació ha hagut de tirar endavant després de la davallada de més del 50% de les ajudes.

D'altra banda, des de l'associació també denuncien que hi ha hagut voluntaris que no han pogut treballar aquest estiu perquè la Generalitat tarda més de deu mesos en renovar els carnets.

"Una de les empreses ens ha renovat el grup electrogen, l'altre va ajudar-nos amb la planxisteria i la pintura del nou vehicle de l'associació i una tercera ens ha regalat diverses capses d'aigua", explica el president de l'Associació d'ADF de l'Alt Empordà, Miquel Gelada.

A canvi, l'associació publica la publicitat de les companyies a la seva nova pàgina web. "Nosaltres en diem 'sponsors' o col·laboradors, es tracta d'ajudes a petita escala", assenyala. De moment, la iniciativa ja ha arrencat amb unes cinc empreses de l'Alt Empordà però des de l'associació asseguren que ja tenen lligades noves col·laboracions amb un parell més de firmes.

"La idea va sorgir arran de l'actualització de la nostra web i amb la formació de la nova junta de l'associació; vam pensar que seria bo trobar noves iniciatives davant la retallada de les subvencions que hem patit", comenta Gelada. Segons explica el president, l'associació ja està estudiant altres iniciatives similars que puguin ajudar l'entitat. "Des de fa dos o tres anys hem patit retallades d'entre un 50 i un 60% de les subvencions ", ressalta el president.

Segons el cap de l'associació, la Generalitat ha reduït la seva aportació en les dues subvencions que acostumava a lliurar a les agrupacions de defensa forestal. "La de material ja no la tenim, una nova línia d'ajudes per a comunicacions s'ha denegat a moltes agrupacions i hem hagut de posar diners de la nostra butxaca per pagar-nos tot el material o els equipaments", assegura.

En aquest sentit, el president critica que la Generalitat no "dóna cap mena de suport a les ADF". "Tardem més de set mesos en cobrar el que ens deuen. Ara fa uns anys al mes de juny rebíem una bestreta del 90% però ara això ja mai es compleix", subratlla. Segons el president de l'Associació d'ADF de l'Alt Empordà - que agrupa 13 ADF de tota la comarca-, el Govern "no veu prioritària" la tasca que realitzen els voluntaris. "Que nosaltres arribem a una columna de fum i l'apaguem ràpidament pot significar cent o mils d'euros d'estalvi; la primera intervenció és vital i l'administració hauria de ser conscient d'això", raona.

Retards en la renovació dels carnets

En aquest sentit, Gelada també explica que fa unes setmanes les diverses ADF de les comarques gironines van reunir-se i van decidir enviar una carta a la Generalitat on denunciaven la situació que pateixen. Actualment, per ser membres d'una Agrupació de Defensa Forestal, els voluntaris han de tenir un carnet que els acrediti. El carnet té una vigència de cinc anys. Fins ara, les acreditacions es renovaven de forma continuada i els membres només havien d'esperar un o dos mesos a rebre el carnet actualitzat.

"Sense el carnet els voluntaris on poden fer absolutament res, no poden ni pujar al vehicle perquè l'assegurança no el cobreix", explica Gelada. Des de fa un temps, les agrupacions s'han trobat amb què el Departament tarda més de deu mesos en renovar els carnets. "Són uns incompetents, tenen gent que fa una tasca de prevenció i passen olímpicament; només es centren en retallar", lamenta el president. "En el meu cas ja conec a diverses persones que no han pogut treballar aquest estiu perquè els faltava la documentació necessària que havíem demanat feia mesos", assegura. Una problemàtica que, segons Gelada, també pateixen altres cossos de voluntariat.

Una situació que no es reprodueix amb altres administracions públiques com la Diputació de Girona amb qui les ADF del territori mantenen "un bon diàleg", tal i com assenyala Gelada. "Amb la Diputació ens traiem el barret, però la Generalitat és un zero a l'esquerra, un desastre total, una vergonya i seria bo que comencessin a tallar algun cap o dimitir algun dels responsables", conclou.