Anxanet ja cobreix gairebé tota la província amb fibra òptica virtual

L'empresa de Cornella del Terri ja supera els 400 clients

Les comarques gironines pateixen, especialment a l'estiu, problemes importants amb la connexió a Internet. Sense anar més lluny, Cadaqués, l'únic poble de la demarcació que no compta amb xarxa de fibra òptica, ha viscut en els últims mesos caigudes del servei que al municipi altempordanès ja són crònics.

És aquí, on les operadores tradicionals no ofereixen solucions als seus abonats, on Anxanet, el primer operador de telecomunicacions català, s'està guanyant el prestigi i el favor dels seus clients. Així ho assegura el seu cap de comunicació, David Andreu, que ho justifica pel fet que Anxanet, com a gran coneixedor del territori, sap oferir a cada empresa solucions adaptades a les seves necessitats.

Andreu recorda que una bona connexió a Internet és un factor clau per garantir la competitivitat de les empreses i que a les comarques gironines, per diferents factors, això no es garanteix. El principal motiu que explica aquest fet és que, especialment als municipis de costa, on la població es multiplica a l'estiu, les línies queden saturades "quan tothom utilitza els seus dispositius mòbils", per exemple. Un problema que es repeteix any rere any i que les operadores tradicionals no resolen.

Anxanet, que compta amb la seva pròpia xarxa, ofereix Internet i serveis de telefonia a empreses i institucions de tot Catalunya. A les comarques gironines ja compta amb més de 400 clients que es beneficien dels avantatges de la fibra òptica virtual, que ofereix unes prestacions molt similars a les de la fibra òptica, però que a diferència d'aquesta última "permet arribar a tot arreu". Andreu explica que la fibra òptica virtual el que fa és, mitjançant uns repetidors, fer arribar el senyal de la seva xarxa de fibra òptica als usuaris amb radioenllaços d'alta capacitat. Això fa, afegeix, que es pugui fer arribar el senyal a totes bandes sense els costos de la fibra òptica que necessita de costoses obres que les grans operadores moltes vegades no volen assumir. "L'últim tram es fa amb enllaços de microones i la fiabilitat és màxima perquè les empreses estan a prop de la fibra però el tram final, que és el més costós perquè s'ha de fer obra civil per fer l'estesa del cablejat, nosaltres el resolem enviant el senyal amb els repetidors", afegeix.

A tall d'exemple, Andreu explica que un dels seus clients, la Fundació Gala-Salvador Dalí, va reclamar els serveis d'Anxanet per poder tenir Internet a la Casa-Museu Salvador Dalí de Portlligat i realitzar una operació tant senzilla com és cobrar amb targeta als visitants del museu. Gràcies a la fibra òptica virtual, reconeix Andreu, es va poder garantir un ample de banda suficient sense cap mena d'obra a les immediacions del museu per fer-hi arribar el cablejat. 

Andreu assegura que Anxanet, que a dia d'avui pot fer arribar el seu senyal a tota la demarcació menys a una petita part de la Cerdanya i una altre del Pla de l'Estany, està creixent "gràcies al boca orella" perquè els seus clients estan molt satisfets amb el servei que se'ls ofereix. En aquest sentit, Andreu apunta que el factor clau és la proximitat amb el client i el fet de oferir sempre solucions a mida de cada client. "Nosaltres som més modestos que els grans operadors, però cada cop sóm més coneguts perquè la gent ens recomana", assegura.

Tot i que Anxanet ofereix els seus serveis exclusivament a empreses i institucions, que necessiten "un nivell de servei més especialitzat", el grup Megatró ofereix els mateixos serveis als usuaris particulars.