Jutgen una dona per participar en el desembarcament de 2,8 tones de haixix a Roses

El fiscal demana 6 anys i 9 mesos de presó perquè considera que feia tasques de vigilància

L'Audiència de Girona ha jutjat Rebeca B., acusada de participar en el desembarcament de 2,8 tones d'haixix des d'un veler a Roses el juny del 2007. L'operació va acabar amb sis detinguts (un setè va escapar) i ja hi ha dos condemnats.

El fiscal considera que la dona s'encarregava de la vigilància i que cada vegada que algú s'acostava a la casa on s'estava fent el desembarcament xiulava o estossegava per alertar la resta, que paraven de descarregar fardells. La processada, que ha complert dos anys en presó preventiva, diu que no sabia què descarregaven i que era allà de barbacoa. Una versió que contrasta amb el testimoni dels policies, que la van veure xiular. Li demanen sis anys i nou mesos de presó.

El cas arrenca el juny de 2007 quan en el marc d'un operatiu conjunt dels Mossos d'Esquadra i l'Agència Tributària s'aconsegueix descobrir el desembarcament de 2.880 kg de haixix des d'un veler amarrat a un xalet de Santa Margarida, a Roses (Alt Empordà). Els fets van passar la nit del 20 de juny i l'endemà, la policia va aconseguir detenir sis dels set implicats (el propietari del veler, Andrew Warne va aconseguir fugir i mai l'han trobat). La droga estava valorada en 3.745.5000 euros. Els detinguts són quatre homes i una dona britànics i un home holandès. 

Dels sis detinguts, l'Audiència de Girona ja n'ha condemnat dos. Es tracta de Graig Frederick Callaghan i de Mark Grelnhow, jutjats al febrer passat. Per al primer es va pactar una pena de 4 anys i 6 mesos de presó i una multa de 5 MEUR i, per al segon 2 anys de presó i una multa de 3 MEUR. 

Aquest matí s'havia de celebrar a l'Audiència un segon judici per a dos acusats més, però un d'ells -Garath K.- no s'ha presentat i s'ha dictat una ordre de crida i cerca. La vista s'ha celebrat de totes maneres per jutjat Rebeca B., per a qui el fiscal demana 6 anys i 9 mesos de presó per considerar que s'encarregava de les tasques de vigilància. Segons el ministeri públic, el seu paper no és de còmplice sinó de coautora ja que, mentre va durar el desembarcament, era l'encarregada d'estar a la terrassa superior de la casa per tal d'avisar la resta si s'acostava algú a la casa. Per fer-ho, o bé estossegava de manera forta o xiulava i, immediatament, la resta de la banda parava en sec de descarregar i continuava fent una cervesa o sopant alguna cosa. 

Durant el judici, la processada -que ja ha estat dos anys en presó preventiva- ha explicat que va arribar des del Regne Unit a Barcelona per passar uns dies de vacances amb la seva filla de dos anys i la seva parella, Ian S., també detingut i pendent de judici. Segons ha relatat, van anar a passar uns dies a una casa que un amic del seu xicot havia llogat a Empuriabrava. Segons la dona, mai abans havia vist la resta dels membres implicats en el desembarcament. 

L'acusada ha reconegut que la nit dels fets era a la casa dels canals de Santa Margarida però ha explicat que no sabia res del que estava passant. Segons ha reconegut, sí que va veure com descarregaven els fardells i va arribar a preguntar al seu xicot que què estava passant, però ningú li va donar explicacions. A més, ha assegurat que estava espantada. "Jo havia anat allà per fer una barbacoa, no sabia res més i no volia quedar-me allà amb la meva filla petita", ha assegurat. 

A preguntes del fiscal, ha negat que ella tingués un paper assignat dins l'operació de desembarcament i, per tant, tampoc ha reconegut que ella es dediqués ni a xiular ni estossegar per alertar la resta. Fins i tot, ha declarat que no sap xiular. La dona també ha explicat que un dels cotxes llogats per la banda anava al seu nom perquè el seu xicot no tenia targeta Visa i no podia fer el contracte però que era un vehicle que havien llogat per moure's per la zona mentre estaven de vacances. 

La versió dels policies desmunta la declaració de l'acusada

La versió que davant el tribunal ha donat la dona contrasta amb els testimonis dels agents de vigilància duanera que aquella nit del 20 de juny de 2007 estaven a l'entorn de la casa on s'estava fent el desembarcament. Segons han sostingut tres dels quatre agents, la dona estava pràcticament tota l'estona a la terrassa de dalt amb la nena i cada cop que advertia la presència d'un cotxe o de persones que passaven caminant prop de la casa estossegava ben fort o xiulava i, immediatament, tothom es quedava quiet i no reprenien les tasques fins que la dona tornava a emetre alguna senyal sonora.

Fins i tot, dos dels agents que estaven més a prop de la casa van passar caminant per la vorera per veure de més a prop els rostres dels sospitosos i, en aquell moment, la dona també va estossegar amb força. Aquest és un dels motius que ha dut el fiscal a considerar que l'acusada era conscient de què s'estava fent a la casa i que tenia "una clara vinculació" amb l'operatiu. "No es pot parlar de complicitat sinó de coautoria perquè hi ha una vinculació i una consciència del que estava fent", ha manifestat el fiscal Enrique Barata, que ha decidit mantenir l'acusació de 6 anys i 9 mesos de presó. 

Per la seva banda, l'advocada de la dona, Susana Ramírez, ha assegurat que no hi ha cap prova objectiva contra la seva representada i que "poca cosa podia vigilar" si s'estava a la casa tenint cura d'una nena de dos anys que anava "amunt i avall". Ramírez ha demanat l'absolució per a la seva client i ha dit que, com a molt, se la podria considerar cooperadora no necessària. 
El judici ha quedat vist per a sentència.