El curs escolar començarà amb 735 nous alumnes i 130 professors més

Ensenyament assegura que està tot llest perquè el dilluns arrenquin les classes "amb total normalitat"

El Departament d'Ensenyament ha donat les dades del proper curs a Girona, que arrenca dilluns vinent a primària i secundària. El nombre d'alumnes passa dels 118.994 alumnes als 119.729, el que suposa un increment de 735 alumnes més. En concret, augmenta el nombre d'alumnes a primària i a l'ESO però baixa a infantil i batxillerat. Pel que fa a les ràtios, al 92% de les aules de P3 hi haurà 25 o menys alumnes i, pel que fa a primer d'ESO, la ràtio se situa en els 30 o menys alumnes (en el 90% dels centres). 

El director dels serveis territorials, Albert Bayot, ha volgut destacar l'esforç que ha fet el departament per augmentar la plantilla de docents, que creix en 130 contractacions de jornada sencera (algunes dividides en mitges jornades i, per tant, ocupades per dos docents). En total, hi haurà 8.158 docents a la demarcació. Bayot ha recordat que el curs passat només es van contractar 40 nous professors i que el curs anterior no se'n va fer cap perquè es va augmentar el nombre d'hores lectives de cada docent. "Contractar 130 nous professors és una xifra gens menyspreable, costaria trobar a Girona una empresa que contractés tanta gent en només un any", ha destacat Bayot. 

D'altra banda, el director dels serveis territorials ha volgut destacar positivament l'aplicació del decret de direccions que, entre d'altres, permet als directors reclamar directament una part de la plantilla. Amb l'aplicació d'aquest decret, aquest curs s'han nomenat 2.104 treballadors a través dels directors. Aquest nou decret ha permès, per exemple, que el 57% dels interins s'hagin quedat al mateix centre que el curs anterior. 

Inici amb "total normalitat"

Aquest curs no s'estrena cap centre nou, però sí algunes ampliacions i dos nous instituts que arrenquen activitat gràcies a la col·laboració amb els ajuntaments de Girona i Sant Gregori. En el cas de Girona, el nou institut se situa a l'edifici Cartanyà, propietat del Bisbat, a qui l'ajuntament pagarà un lloguer durant deu anys. Ensenyament ha arranjat l'espai i ha pagat les obres. L'institut arrenca amb dos cursos de primer d'ESO. 
A Sant Gregori, l'ajuntament ha cedit al departament uns espais situats a dalt de la biblioteca -que està a tocar de l'escola- on havia projectat fer un centre cultural que, per manca de recursos, ha quedat aturat. El departament ha arranjat l'espai i enguany començaran dos cursos de primer d'ESO. Aquest és el primer institut que acull la població, que fins ara havia d'enviar els alumnes a la capital gironina. 

El dia 22 també començaran les classes a la nova seu de l'Escola d'Adults de Girona, situada en unes dependències municipals del Servei Municipal d'Ocupació a Sant Narcís. Aquest espai se suma a l'escola situada a la travessia de la Creu i permetrà augmentar més l'oferta per a la formació d'adults. 

En obres es troben les escoles Sa Forcanera de Blanes i Benaula de Caldes de Malavella i a l'octubre també s'estrenarà el gimnàs de la nova escola de Pericot de Girona (que va inaugurar-se l'any passat) que també serà obert al barri fora d'hores lectives. 

Girona continua essent la demarcació de Catalunya amb més mòduls prefabricats. Aquest curs n'ha calgut instal·lar-ne 25 més. "És una situació que cal redreçar però ara amb els pocs recursos que tenim els volem focalitzar a reforçar les plantilles", ha manifestat Bayot.
D'altra banda, durant l'estiu s'han fet actuacions a 40 centres per millores per valor de 1,8 MEUR. Les pluges d'agost han condicionat els treballs però, segons Bayot, han reforçat el nombre d'operaris i tot ha d'estar a punt per obrir totes les escoles i instituts el proper dilluns. 

Tancament de l'escola de Santa Llogaia

Aquest curs deixarà de funcionar després de tres dècades l'escola de Santa Llogaia d'Àlguema, a l'Alt Empordà. Amb només quatre alumnes inscrit, el departament considera que és "pedagògicament insostenible". Bayot ha explicat que l'any passat tenia vuit alumnes però que aquest curs no hi ha hagut cap nova inscripció i només hi ha quatre nois que hi vulguin estudiar. El departament ha ofert transport i menjador gratuït als quatre alumnes que aniran a escola a la població veïna de Vilafant. El director dels serveis territorials ha destacat que es tracta d'un "tancament provisional" i que, si més endavant repunta l'interès de les famílies per dur-hi els fills, es podria tornar a obrir. 

El sindicat CCOO ha criticat el tancament d'aquest centre perquè considera que les dades aportades per la direcció de l'escola no encaixen amb les que ofereix el departament. Segons el sindicat, hi hauria una dotzena d'alumnes que voldrien estudiar al centre, fet que faria que l'escola es pogués mantenir oberta. "Aquí ha passat alguna cosa estranya, no hi ha interès polític perquè aquesta escola es mantingui oberta", ha criticat el secretari de comunicació d'Ensenyament a Girona, David Pérez. 

Crítiques del sindicat CCOO

Poc després que el departament fes públiques les xifres del curs 2014-2015 a la demarcació, el sindicat CCOO ha volgut fer la seva valoració sobre la represa de les classes. El sindicat ha criticat que, malgrat les afirmacions de la conselleria, la LOMCE "ja està en plena aplicació" i alterarà el funcionament habitual de l'educació a Catalunya. "La consellera Rigau diu que han tingut una actitud contundent davant la LOMCE però només han recorregut alguns articles, nosaltres volem ser insubmisos a la llei", ha dit la secretària general d'Ensenyament a Girona, Almudena González. 

En clau gironina, González ha criticat que el departament es vanti d'augmentar el nombre de professors. Segons manifesta, aquesta augment no contraresta les retallades dels darrers anys. Sobre el decret de direccions, el sindicat reconeix que ha afavorit aquells interins que s'han pogut quedar al mateix centre perquè els ha reclamat el director però alerten que els treballadors estan "desprotegits" i no gosen reclamar o queixar-se perquè sinó el director no demanarà que es quedin al centre. "Clar que des del departament diuen que hi ha conflictivitat 0 en els nomenaments, això és perquè els mestres i professors no s'atreveixen a qüestionar res i no volen buscar conflicte amb els directors", ha valorat González. 

El sindicat alerta que serà un any de mobilitzacions. De fet, el mateix 15 de setembre a les 12h del migdia han convocat una acció davant de la seu de la Generalitat a Girona sota el lema 'Llença un ou contra la LOMCE'.