Can Moragues obre les seves portes

El seu objectiu és convertir-se en un centre de referència pel desenvolupament sostenible

Després de quatre anys de treballs, la Fundació Emys ha obert les portes de Can Moragues, una finca situada dins del municipi de Riudarenes, a la comarca de la Selva. Més de 70 voluntaris han invertit més de 6.000 hores de feina per reconstruir aquest espai en un centre que vol ser un punt de referència a nivell català en l'àmbit del desenvolupament sostenible.

A partir d'ara, la finca produirà melmelades ecològiques, comptarà amb un espai museístic i desenvoluparà projectes pedagògics per als infants de la Selva i d'arreu de les comarques gironines. Al mateix temps, donarà feina a persones en risc d'exclusió social amb deficiències intel·lectuals i disposarà d'una botiga i bar.

Durant tot aquest dissabte, la Fundació Emys, amb la col·laboració del consistori de Riudarenes, ha organitzat una jornada plena d'activitats com visites guiades, tallers i concerts per conèixer de ben a prop la finca Can Moragues. L'espai que s'ha inaugurat oficialment aquest dissabte té com objectiu convertir-se en un centre de referència per al desenvolupament sostenible en àmbit català. Aquest matí, més d'un centenar de persones han volgut veure per primer cop el projecte finalitzat i participar en les diverses activitats programades.

Les tasques per reconstruir tota la finca - de titularitat municipal però cedida a la Fundació Emys per 20 anys- van començar ara fa quatre anys. Des del 2011, més de 70 voluntaris, agrupacions escoltes i veïns de la comarca han sumat esforços per tirar endavant el projecte i construir pedra a pedra el centre. "Sense els voluntaris això no hagués estat possible", ha destacat el director de la Fundació Emys, Marc Vilahur. En total, hi han participat des d'agricultors fins a paletes, passant per arquitectes, enginyers, pintors, lingüistes i restauradors, que desinteressadament han aportat els seus coneixements per crear un nou centre en defensa del medi ambient a la comarca de la Selva. "Hem aconseguit adequar tot el jardí, una bassa que simbolitza la conservació de la biodiversitat; creiem que s'han posat més de 6.000 hores de treball", ha assenyalat.

Un centre molt diferenciat de la resta d'espais de protecció del medi ambient que hi ha a les comarques gironines. El tret diferencial es troba en la mateixa entitat que el propulsa, la Fundació Emys, una associació plena de jovent - referent en l'àmbit de la custòdia agrària- que des de fa més de 20 anys treballen per anar un pas més enllà i realitzar canvis reals en la societat. "La Fundació Emys va néixer l'any 2003 però prové de l'associació ADEPAR que defensava la conservació de la tortuga d'estany i els seus hàbitats", ha recordat Vilahur.

Melmelades ecològiques amb vessant social

"Nosaltres estem realment sobre el territori, som actors actius. Actualment, enmig d'aquesta crisi econòmica i global és primordial donar exemples clars, fàcils i tangibles perquè la ciutadania vegi cap a on cal tendir, cap a la unió entre la humanitat i el medi ambient", ha subratllat el director de fundació selvatana.

A partir d'ara, Can Moragues comptarà amb un obrador des d'on es produiran melmelades ecològiques, un espai museístic que impulsarà tota mena d'activitats com visites guiades, una 'agrobotiga' i un bar per donar a conèixer els beneficis dels productes ecològics i de gestió sostenible. "Es faran melmelades de poma amb canyella, figues amb ratafia, pera amb menta, salsa brava, all i oli o romesco", ha afegit Vilahur. Des de la Fundació Emys, i a través de la Fundació Astres, l'entitat donarà feina a persones en risc d'exclusió social amb discapacitats intel·lectuals que treballaran creant i produint les melmelades.

"Avui es un dia molt maco, estem molt contents de donar el tret de sortida a aquesta iniciativa i estem convençuts que ho aconseguiran", ha assenyalat l'alcalde de Riudarenes, Jordi Gironès. Des del principi, el consistori selvatà s'ha implicat al 100% en la reconstrucció de la finca. "Fan una feina molt àmplia, treballen per al territori i amb la història que tenen a l'esquena jo crec que el futur està assegurat", ha subratllat el batlle. De moment, la iniciativa ja té el suport assegurat de l'Ajuntament de Riudarenes i del Departament de Territori i Sostenibilitat.

"Nosaltres farem un acompanyament del projecte de Can Moragues, es tracta d'un projecte de país important, que permetrà reflectir el que estan intentant tirar endavant altres entitats i servirà perquè d'altres puguin aprendre i intercanviar experiències", ha explicat el secretari general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Enric Llebot. Des del Departament assenyalen que es tracta d'una iniciativa única que permet unir "la vessant social, cultural i mediambiental" i, al mateix temps, dóna "un valor afegit" al poble. "En aquest sentit és exemplar", ha resumit Llebot.