La nova biblioteca pública Carles Rahola de Girona obrirà per Nadal

Mascarell diu que l'equipament converteix la ciutat "en punta de llança" del sistema bibliotecari català

La nova biblioteca pública Carles Rahola de Girona obrirà pels volts de Nadal, un cop acabi tot el trasllat del fons bibliogràfic, i serà la més gran del país. En total, l'imponent edifici situat a Emili Grahit suma 7.121 metres quadrats, que multipliquen per set la superfície que tenia l'anterior a la Casa de Cultura.

Aquesta setmana ja ha arrencat el trasllat dels 290.505 documents que formen el seu fons bibliogràfic, a un ritme de 5.000 per dia. La biblioteca s'especialitzarà en seccions com les arts escèniques, la cuina, la cultura jueva, Girona i salut mental.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, diu que l'equipament converteix la ciutat en "punta de llança" del sistema bibliotecari català.

D'ençà que aquest dilluns el Departament de Cultura va rebre les claus de la nova biblioteca, el tràfec de llibres que, de mica en mica, van omplint les prestatgeries no s'atura. Diàriament, el personal que hi treballa en col·loca 5.000 de mitjana, i es preveu que tot el trasllat s'acabi d'aquí a dos mesos i mig. "Ens agradaria que la biblioteca fos un regal de Nadal per a la ciutat", ha assegurat el conseller de Cultura.

Mascarell, acompanyat per l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i el director general de Patrimoni, Joan Pluma, ha visitat aquest matí l'imponent edifici d'Emili Grahit. Aixecar-lo ha costat 15,58 milions d'euros (MEUR), que ha pagat el Ministeri de Cultura, i a partir d'ara la Generalitat se'n farà càrrec de les despeses anuals de manteniment. Cada any, el Govern hi invertirà 1,16 MEUR.

La nova biblioteca Carles Rahola multiplica per set l'espai que tenia l'anterior, situada a la Casa de Cultura de Girona. En total, té 7.121 metres quadrats distribuïts en tres plantes i, com ha subratllat Mascarell, un cop s'inauguri es convertirà en la biblioteca "més gran" de Catalunya que forma part del sistema públic.

L'edifici juga tant amb l'arquitectura com amb els espais verds per tenir espais il·luminats i diàfans. La seva directora, Lourdes Reyes, n'ha destacat que serà "un far" per a la ciutat (i no només en llenguatge metafòric, sinó que l'equipament destacarà a la nit per la il·luminació). "Ara que es commemora el centenari de la Mancomunitat, Eugeni d'Ors sempre deia que totes les biblioteques havien de tenir un far; nosaltres, serem aquest far", ha dit.

290.505 documents

En total, la biblioteca comptarà amb un fons bibliogràfic de 290.505 documents, repartits entre llibres (223.572), revistes (23.036), audiovisuals (10.500) i suports com ara fullets, ex-libris, gravats, postals, etc. L'equipament, com precisa Reyes, s'especialitzarà en cinc seccions, que fan referència a la cultura arrelada al territori: cuina, arts escèniques, salut mental, cultura jueva i, com no podria ser d'altra manera, Girona (de fet, el seu fons patrimonial ja compta amb una col·lecció gironina de 8.000 documents).

Deixant de banda l'espai de lectura (hi haurà 350 punts de consulta), la nova biblioteca Carles Rahola comptarà amb nombrosos serveis. Entre d'altres, un auditori, una sala amb 80 ordinadors, aules de formació, una sala de projecció i una altra per a exposicions o una cafeteria.

El conseller de Cultura ha destacat que, un cop obri portes, Girona es convertirà en "punta de llança" del sistema bibliotecari català. A més de la Carles Rahola, la ciutat tindrà tres biblioteques més i dos punts de lectura. "La nova biblioteca pública serà un centre de referència per al conjunt del país i revestirà Girona amb dimensió de capitalitat cultural", ha subratllat Ferran Mascarell.

Llargament esperada

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha recordat que la nova biblioteca era un equipament "llargament esperat". De fet, el trasllat ha començat amb mesos de retard -inicialment havia d'obrir per Sant Jordi- perquè el Departament no l'ha recepcionat fins a tenir la seguretat que l'Estat es farà càrrec de les obres d'urbanització dels accessos i l'entorn que li pertoquen.

Puigdemont ja ha avançat que la nova Carles Rahola es convertirà en el buc insígnia d'un nou model de gestió del sistema públic de biblioteques a la ciutat. "Sota el seu nom, s'aixoplugaran tota la resta amb l'objectiu de coordinar tot allò que s'hi faci; de fet, un reflex és que el servei de biblioteques de l'Ajuntament es traslladarà aquí", ha concretat l'alcalde.

Per últim, l'alcalde ha recordat que el trasllat no suposarà tancar definitivament la biblioteca de la Casa de Cultura. Això sí, canviarà de nom, perquè allà s'hi traslladarà l'Ernest Lluch (que es troba a tocar del parc del Migdia). Es preveu que això sigui una realitat el mes de novembre. "El centre de Girona no quedarà desatès i tindrà, així, biblioteca municipal", ha conclòs Puigdemont.