Més de 790 trucades al 112 arreu de Catalunya en l'episodi de tempestes

A Girona es van registrar gairebé 100 litres al llarg del dia

L'episodi de tempestes que aquest divendres va afectar gran part de Catalunya va deixar un total de 792 trucades al telèfon d'emergències 112, segons ha informat la Direcció General de Protecció Civil (DGPC). Les comarques amb més trucades van ser el Vallès Occidental (91), seguit del Baix Empordà (79), Baix Penedès (67) i Segrià (64).

La franja amb més trucades va ser entre les 21 i les 22 hores amb un total de 172. Del total de trucades rebudes al 112 en tot l'episodi se n'han derivat 550 als Bombers (190 dels quals entre les 20 hores de divendres i les 08 hores de dissabte). La DGPC ja ha desactivat aquest dissabte a primera hora el pla Inuncat un cop finalitzada l'alerta pels forts xàfecs.

Les precipitacions que van afectar durant el dia d'ahir tot Catalunya s'han anat desplaçant de matinada cap al mar i algunes han afectat el nord-oest del país. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), de cara a aquest dissabte ja no s'esperen tempestes fortes. Entre les dades de precipitació més destacables hi ha els 98,4 litres de Girona, els 93,9 d'Orís, els 81 litres de Cunit o els 80,9 de Vilanova de Meià. Tot i això, en d'altres poblacions les pluges van ser menys abundants però força més intenses amb registres de més de 30 litres en poc més de 20 minuts, especialment al nord de Ponent, Osona i el Camp de Tarragona.

Fins a 3.784 llamps van tocar terra a Catalunya, 354 dels quals només a la Noguera.

Tres carreteres inundades i 1.000 abonats sense llum

Els xàfecs van inundar diversos trams de carretera a la demarcació de Tarragona: l'N-340 a Vila-seca; la TP-2002 a Vila-rodona i la C-31B a Salou. A Renfe hi va haver ahir al vespre dues incidències per manca de tensió a la catenària a la R4 i R12. Una incidència va ser entre Sant Vicenç de Calders i Sant Sadurní d'Anoia, i l'altra entre Sant Vicenç de Castellet i Calaf. Paral·lelament, uns 1.000 abonats es van quedar unes hores sense subministrament elèctric a Deltebre i a la ciutat de Tarragona.

16 sortides de Bombers a Barcelona

Els municipis de la Pobla de Segur, Vic, Guissona i Tarragona mantenen en alerta els seus plans d'emergència municipal per inundacions, mentre que Calafell el té en prealerta. L'Ajuntament de Barcelona va activar el pla d'actuació d'emergència municipal per a risc d'insuficiència drenant a les 22.40 hores d'aquest divendres i el va desactivar dues hores més tard, a les 00.45 hores, davant la forta tempesta que afectava la capital catalana. Els Bombers de Barcelona van realitzar un total de 16 sortides relacionades amb la pluja, bàsicament a causa d'inundacions en terrats o baixos d'edificis.