El carbó, el vapor i els trens arriben a Castell d'Aro

Centenars de persones han assistit a la 14a Trobada Vaporista de la Vall d'Aro

Carbó, vapor i vies. Aquesta ha estat la tònica d'aquest dissabte a Castell d'Aro amb la 14a Trobada Vaporista de la Vall d'Aro. Uns 80 membres d'associacions d'aficionats als trens d'arreu de Catalunya han portat unes 40 locomotores al circuit instal·lat en aquest municipi del Baix Empordà. La majoria de les màquines - elèctriques i de vapor- són obres d'artesania, fetes a mà i construïdes al llarg d'anys.

Centenars de petits i no tant petits han pujat als vagons dels trens i han pogut fer el recorregut en alguna de les locomotores. La trobada coincideix amb la celebració del 19è aniversari de l'Associació del Trenet de Vall d'Aro i s'han organitzat tota mena d'actes per commemorar-ho.

Tal i com ha explicat el soci fundador de l'Associació del Trenet de Vall d'Aro, Xavier Goita, la trobada d'aquest diumenge és un esdeveniment que realitzen cada any per reunir-se tots els aficionats catalans del món del tren i compartir experiències. "Avui hi ha gent de Terrassa, Sabadell, de l'Hospitalet, de Cornellà de Llobregat i d'arreu de les comarques gironines", ha assegurat.

La gran majoria de la quarantena de locomotores que s'han exposat i provat aquest diumenge són models construïts a mà. "Són peces d'artesania, fetes per aficionats que tenen aquest 'hobbie' i aprofitem aquestes trobades per donar a conèixer la nostra feina i mostrar el que fem", ha assenyalat Goita. La trobada vaporista de la Vall d'Aro es realitza sempre el segon diumenge del mes d'agost. "Cada cop té més èxit i més gent ve a veure'ns i coneixen una mica més tot el que fem", ha explicat el soci fundador de l'entitat.

Aquest diumenge, centenars de persones han pogut pujar gratuïtament als petits trens dels aficionats i donar una volta al circuit de vies que hi ha al bell mig de Castell d'Aro. Aquest és un dels set únics circuits de modelisme a escala que hi ha a tot Catalunya. Tot i això, la jornada de celebració compta amb tota mena d'activitats per a petits i grans que es realitzaran durant tot aquest diumenge. L'esdeveniment ha estat organitzat per l'Associació del Trenet de la Vall d'Aro i la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro.

L'entitat del Trenet de Vall d'Aro va néixer l'any 1983 i actualment forma part de la Federació Catalana d'Amics del Ferrocarril. Amb el pas del temps, l'associació s'ha anat convertint en un referent a la zona i un moviment cultural que practica la bibliografia, la documentació, el modelisme i el col·leccionisme dins del món de ferrocarril. Tal i com porta a terme la federació, l'entitat municipal busca fomentar el coneixement del món del ferrocarril i oferir assessorament a entitats i organismes socials.

Al mateix temps s'encarreguen de tenir cura de la locomotora número 5, construïda l'any 1893 i que va ser la darrera en fer el viatge des de Girona fins a Sant Feliu de Guíxols el 1969. L'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro va adquirir-la ara fa cinc anys i també va quedar-se amb dos cotxes de viatgers de tribuna. Des del 2009, l'associació d'aficionats del tren del poble es van començar a restaurar la locomotora, que estava molt malmesa, i que avui en dia es pot veure al Parc de l'Estació del poble.

"Ha estat una feina llarga però constant i seguint amb l'acord pres amb els membres de l'associació, el consistori continuarà ajudant perquè pugui acabar de remodelar-se un dels vagons, actualment ja tenim el xassís", ha explicat l'alcalde del municipi, Joan Giraut. El batlle ha afirmat que el consistori ajudarà aportant tots els materials com fustes, ferros i altres elements, que es necessitin per renovar el vagó. "Són els membres de l'Associació del Trenet de Vall d'Aro els veritables impulsors de tot això, qui s'han fet càrrec de renovar la màquina i que la plaça faci aquest goig", ha comentat l'alcalde. Des de l'entitat, asseguren que la locomotora exposada és una "màquina venerable" i que la cuiden com "si fos de la família".