El govern español obliga l'Hospital Transfronterer a posar retolació en castellà

Els canvis suposen una inversió de 20.000 euros

El Consell d'Administració de l'Agrupació Europea de Cooperació Territorial-Hospital de Cerdanya (AECT-HT) va aprovar el passat 15 de maig la retolació en castellà, a més del català i el francès, de l'Hospital Transfronterer de Puigcerdà a petició del subdelegat del govern espanyol a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, membre del consell.

L'Hospital Transfronterer, que espera obrir el pròxim mes de setembre, està retolat en català i en francès pel que Sánchez-Bustamante va demanar que es retolés en l'altra llengua oficial de l'Estat, el castellà. La proposta de nova retolació, que va ser aprovada per la unanimitat del consell, costarà uns 20.000 euros segons han informat fonts del Consell.

Segons fonts de l'hospital consultades el canvi de retolació ja ha començat als dos pisos superiors i a menys d'un mes de l'obertura tant sols s'ha de canviar la retolació de la planta baixa. A l'hospital ja hi comença ha haver-hi moviment, a part dels tècnics informàtics que estan acabant d'enllestir el sistema, ja hi ha personal sanitari que coneix el seu nou lloc de treball. Mentre els equips de neteja acaben d'enllestir el centre per la seva inauguració i equips especials de neteja estan acabant d'esterilitzar els quiròfans i les diferents màquines amb que s'hi treballarà.

L'alcalde de Puigcerdà i membre del consell d'Administració del nou Hospital i president del Patronat de l'Hospital de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha manifestat que el CatSalut, Hospital de Puigcerdà i AECT-HC han signat els convenis per a la posada en marxa del nou Hospital i per a la cessió del personal i els equips.

Segons Piñeira aquests convenis són "molt importants" ja que donen estabilitat i tranquil·litat als treballadors de l'Hospital de Puigcerdà. En aquest sentit, Piñeira, ha afirmat que "tot el personal vinculat a l'atenció especialitzada a l'Hospital de Puigcerdà passa al nou hospital mantenint drets col·lectius i drets individuals, antiguitat, categoria, salari i jornada". Aquest conveni afecta a uns 150 treballadors que a partir del 15 de setembre ja treballaran al nou Hospital de Cerdanya.

El nou hospital transfronterer de la Cerdanya, que entrarà en funcionament al mes de setembre, ha tingut un cost total de 31 milions d'euros, 18 dels quals han estat assumits per la Unió Europea a través de diversos programes de foment de les polítiques de cooperació entre estats. Aquests 31 milions són el cost de l'obra. Ha calgut també invertir-hi 11 milions d'euros més que s'han destinat a equipar el nou centre hospitalari i a instal·lar-hi els equips informàtics. En aquestes dues aportacions, s'ha mantingut la mateixa proporció de participació de l'AECT-HC, és a dir, un 60% de participació catalana i un 40% de francesa. Cada estat, però, ha tret una part d'aquests recursos d'ajuts com els abans esmentats de la Unió Europea. És un dels primers equipaments transfronterers materialitzats.

L'Hospital donarà servei a la Cerdanya i el Capci, una zona on viuen unes 35.000 persones, però que durant l'hivern incrementa la població de forma important pel turisme. El complex tindrà trenta dues habitacions que podran convertir-se en dobles si és necessari. Amb la qual cosa hi podrà haver seixanta-quatre llits. També hi haurà onze places d'hospital de dia. En el centre hi haurà tretze espais per a urgències i el mateix nombre per a fer diàlisis. Estarà equipat amb quatre quiròfans. També hi haurà quatre sales d'atenció ginecològica per a embarassades que estiguin a punt de donar a llum, dues de les quals seran per a parts i la resta es convertiran en sales de dilatació. També hi haurà ecògrafs, mamògrafs i ortopantomògrafs, entre altres. S'hi faran TAC i ressonàncies magnètiques, un servei que no se sol oferir en hospitals comarcals de les dimensions de la Cerdanya.

Majoritàriament, l'Hospital de Puigcerdà assumirà els serveis que tindrà el complex sanitari. El centre de Perpinyà s'encarregarà d'aspectes concrets, com el de radiologia. L'ambulatori no es traslladarà al nou edifici, sinó que es mantindrà al centre d'atenció primària al mig de la vila. La residència per a gent gran també romandrà on es troba ubicada ara.

Compliment de la llei

El subdelegat de l'Estat a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, assegura que el castellà ha d'aparèixer als rètols de l'hospital transfronterer "per complir la llei" i garantir "el dret d'usuaris i pacients" a ser atesos en aquesta llengua.

El subdelegat admet que li va "sobtar" veure com a la retolació no hi apareixia el castellà, "només el català i el francès", durant una visita prèvia a la inauguració de l'equipament de Puigcerdà. Sánchez-Bustamante no creu que hi hagi "mala fe" sinó més aviat "descuit" al darrere de l'afer, i per això subratlla que quan va demanar el canvi de rètols, després de consultar-ho amb l'advocacia de l'Estat, el Consell d'Administració el va aprovar per unanimitat.