Fuig de la justícia el pare condemnat per violar i deixar embarassada la seva filla quatre cops

L'Audiència de Girona dicta una ordre internacional de detenció i entrega

El pare condemnat a 13 anys i mig de presó per violar repetidament la seva filla durant setze anys i haver-la deixat embarassada quatre cops està fugit de la justícia. Arran de les agressions sexuals continuades, la víctima va tenir una filla del seu propi pare. La petita va néixer amb un 80% de disminució mental. L'Audiència de Girona va jutjar i condemnar Manuel Muñoz Fúnez a finals de juny. Des de llavors, ni rastre d'ell.

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil han intentat localitzar-lo al seu domicili diverses vegades. Com que no l'han trobat, l'Audiència de Girona ha dictat una ordre internacional de detenció i entrega. Se sospita que podria haver fugit del país, perquè té vincles amb Brasil. Tot i que el fiscal demanava inicialment una pena de 15 anys de presó per a Manuel Muñoz Fúnez, el dia del judici va arribar a l'Audiència de Girona pel seu propi peu i com un home lliure. No estava en presó provisional ni el van custodiar els Mossos d'Esquadra. Un cop va acabar el judici, l'home se'n va anar cap a casa seva, també lliure i sense que s'acordés el seu ingrés en presó provisional.

Pocs dies després del judici, la secció tercera de l'Audiència de Girona va dictar sentència. El tribunal va condemnar Manuel Muñoz a 13 anys i 6 mesos de presó per un delicte continuat d'agressió sexual aplicant-li un atenuant de quasi prescripció, perquè la víctima -que va fugir del país i se'n va anar a viure a Alemanya- va trigar 14 anys a denunciar els abusos, gairebé al límit dels 15 anys que fixa la prescripció.

La sentència va concloure que Muñoz va violar repetidament la seva filla i la va deixar embarassada fins a quatre vegades. Els abusos van començar el 1978 -quan la nena tenia 6 anys- i es van allargar fins al 1994. El pare, que "tenia un caràcter agressiu" i va crear un clima familiar de "terror", va obligar la filla a avortar tres cops. En una ocasió, però, la víctima es va negar a avortar de nou i, com a resultat dels abusos sistemàtics, la noia va tenir una filla amb el seu propi pare. La nena va néixer amb un 80% de disminució mental.

Els intents per notificar la sentència al condemnat han estat inútils. Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil han anat en múltiples ocasions al seu domicili de Girona però l'home s'ha esfumat. La parella sentimental de Muñoz ha assegurat a la policia que l'home ha marxat a una altra població de fora de Catalunya però que no en sap l'adreça. Tampoc han aconseguit localitzar-lo.

Per això, l'Audiència de Girona ha dictat una ordre internacional de detenció i entrega. Se sospita que Muñoz podria haver fugit del país perquè, segons les indagacions policials, té vincles amb Brasil, país d'on és originària la seva parella sentimental i on ell havia estat per feina.

No és la primera condemna contra Muñoz Fúnez. L'home, que durant anys va combinar la feina com a transportista amb la tasca de bomber funcionari, compta amb diverses condemnes dictades entre els anys 2000 i 2010 per delictes de lesions, conducció etílica i violència domèstica. Manuel Muñoz va treballar com a bomber a diversos parcs de les comarques gironines però fa deu anys va deixar la seva plaça de funcionari.

Una filla en comú

La sentència va concloure que Manuel Muñoz Fúnez, un home amb un caràcter "agressiu i autoritari que utilitzava amb freqüència la força física conra la seva dona i fills", va començar a abusar de la seva filla quan tenia 6 anys. Aleshores, li fregava el penis pel cos fins que ejaculava.

Quan la nena ja tenia 9 anys van començar les violacions. Segons va quedar provat, el pare penetrava vaginalment la petita dues o tres vegades a la setmana. Les violacions sistemàtiques van continuar i, quan la víctima tenia 15 anys el seu pare la va deixar embarassada per primera vegada. Muñoz va obligar la menor a avortar portant-la a una clínica de Barcelona i va fer córrer que el pare de la criatura era un jove.

L'embaràs i l'avortament no van aturar el pare, que va continuar violant la noia fins que es va tornar a quedar embarassada. De nou, la va obligar a avortar. Amb 18 anys, i ja major d'edat, la víctima es va tornar a quedar embarassada del seu pare però, en aquesta ocasió, "malgrat les amenaces amb matar-la esgrimint un ganivet", va tirar endavant amb l'embaràs. El 1990 va tenir una nena, que va néixer amb una minusvalidesa psíquica del 80%.

Al llarg dels anys, la família es va traslladar sovint. Van viure a Girona, Sant Feliu de Guíxols, Torroella de Montgrí, en una granja prop de Figueres i a Salt. El condemnat mai va deixar d'obligar la seva filla a mantenir relacions sexuals i amb 19 anys la va tornar a deixar embarassada. Va tornar a avortar. Les violacions només es van aturar quan la víctima, acompanyada de la seva mare, va fugir del país i se'n va anar a viure a Alemanya. Catorze anys després, va viatjar fins a Girona per denunciar el seu pare.