13 anys i mig de presó pel pare que va deixar embarassada la filla quatre cops

Els abusos es van allargar durant setze anys

L'Audiència de Girona ha condemnat a 13 anys i mig de presó Manuel Muñoz, el pare que va violar repetidament la seva filla i la va deixar embarassada fins a quatre cops. Segons la sentència, els abusos van començar el 1978 -quan la nena tenia 6 anys- i es van allargar fins al 1994.

El pare, que "tenia un caràcter agressiu", va obligar la filla a avortar tres cops. Arran dels abusos, la víctima va tenir una nena amb un 80% de disminució mental.

A l'hora d'imposar la pena, el tribunal estima una atenuant de quasi prescripció, perquè la víctima -que va fugir a Alemanya- va trigar catorze anys a denunciar els abusos. En matèria de responsabilitat civil, Muñoz haurà d'indemnitzar la filla amb 90.000 euros.

El pare que va abusar sexualment i va violar la seva filla des que tenia 6 anys i fins que als 21 va fugir del país i se'n va anar a viure a Alemanya gairebé queda impune. L'Audiència de Girona li ha hagut d'aplicar un atenuant de quasi prescripció perquè la víctima va trigar 14 anys a denunciar els abusos, gairebé al límit de 15 anys que fixa la prescripció.

La sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Fátima Ramírez, conclou que Manuel Muñoz Fúnez, un home amb un caràcter "agressiu i autoritari, que utilitzava amb freqüència la força física conra la seva dona i fills", va començar a abusar de la seva filla quan tenia 6 anys. Aleshores, li fregava el penis pel cos fins que ejaculava.

Quan la nena ja tenia 9 anys, la família es va traslladar de Girona a Sant Feliu de Guíxols. Allà, va ser on van començar les violacions. Manuel Muñoz vencia les reticències de la nena pel "clima de temor cap a ell" que havia creat dins la família, perquè els avia arribat a amenaçar amb ganivets o fins i tot una escopeta de caça, recull la sentència. Segons ha quedat provat, el pare penetrava vaginalment a petita dues o tres vegades a la setmana.

Quatre embarassos

Les violacions constants van continuar i, quan la víctima tenia 12 anys, la família es va traslladar de nou i va anar a viure a Torroella de Montgrí. Amb amenaces i terror, el pare va continuar abusant de la seva filla i als 15 anys la va deixar embarassada per primera vegada. Muñoz, recull la sentència, va obligar la menor a avortar portant-la a una clínica de Barcelona i va fer córrer que el pare de la criatura era un jove del poble.

Un any després, amb 16 anys, la família va tornar a canviar de municipi i va anar a viure a Salt. L'embaràs i l'avortament no van aturar el pare, que va continuar violant la noia fins que es va tornar a quedar embarassada. De nou, la va obligar a avortar.

Am 18 anys, i ja major d'edat, es van tornar a traslladar i van anar a viure a una granja prop de Figueres. La víctima es va tornar a quedar embarassada del seu pare però, en aquesta ocasió, "malgrat les amenaces amb matar-la esgrimint un ganivet", va tirar endavant amb l'embaràs. El 1990 va tenir una nena, que va néixer amb una minusvalidesa psíquica del 80%.

"L'acusat la va continuar obligant a mantenir relacions sexuals, amb 19 anys es va tornar a quedar embarassada i va tornar a avortar", recull la sentència. Les violacions constants només es van aturar quan la víctima, acompanyada de la seva mare, va fugir el país i se'n va anar a viure a Alemanya, on hi vivia un altre germà. Van haver de posar quilòmetres de distància, segons la sentència, "per escapar del seu pare i evitar possibles represàlies".

L'ADN, clau

El tribunal de la secció tercera de l'Audiència de Girona ha donat plena credibilitat a la versió de la víctima i conclouen que no és estrany que trigués 14 anys a denunciar el seu pare. "És lògic i comprensible que qui ha estat víctima d'una situació tan terrible des de la seva infància, intentés primer continuar amb la seva vida i oblidar el passat", recull la sentència.

A més, conclouen que hi ha proves que corroboren la seva versió, com ara les proves d'ADN. L'ara condemnat, Manuel Muñoz, es va negar a donar una mostra del seu perfil genètic per, segons va dir al judici, "no seguir el joc" a la seva filla. Tot i això, els laboratoris van analitzar l'ADN de la filla que la víctima va tenir del seu propi pare i el va contrastar amb dos fills que l'acusat va tenir amb una altra dona.

"L'índex de probabilitat de paternitat de l'acusat està xifrat percentualment en un 99,999%", recull la sentència que, a més, creu que Muñoz no va voler donar una mostra d'ADN perquè temia que les proves "demostressin de manera indubtable que havia mantingut relacions sexuals amb la seva filla".

13 anys i mig de presó

L'Audiència de Girona condemna Manuel Muñoz Fúnez -que actualment està en llibertat- a 13 anys i 6 mesos de presó per un delicte continuat d'agressió sexual aplicant-li un atenuant de quasi prescripció.

En matèria de responsabilitat civil, el condemna a indemnitzar la víctima amb 90.000 euros els "incalculables patiments" als quals la va sotmetre. "Per la naturalesa de les actuacions, perquè els atacs provenien del seu propi pare, per la prolongació en el temps de les agressions, per haver-la privat d'una infància normal, per haver hagut de passar per la dura experiència de diversos avortaments i un embaràs i per haver hagut de fugir del seu pare traslladant-se a un altre país", conclou la sentència.