L'Audiència de Girona jutja el pare acusat de deixar embarassada la filla quatre cops

L'home ho nega malgrat les proves d'ADN l'inculpen

L'Audiència de Girona ha jutjat el pare acusat de violar la seva filla durant dotze anys. Segons la fiscalia i l'acusació particular, Ramon Muñoz va començar a abusar de la nena quan tenia només 6 anys i les agressions sexuals sistemàtiques van durar fins que en va complir 21. Fruit de les violacions, la noia es va quedar embarassada quatre vegades.

En tres ocasions va avortar però als 17 anys va tenir una nena, que va néixer amb una disminució psíquica del 80%. L'acusat ho nega i no s'explica per què les proves d'ADN l'assenyalen com a pare "probable" de la nena.

Muñoz s'enfronta inicialment a una pena de 15 anys de presó per un delicte continuat d'agressió sexual.

El judici

L'acusat, Manuel Muñoz, ha negat que abusés sexualment de la seva filla des que tenia sis anys. L'home ha assegurat que tenia una relació "distant" amb la víctima i els seus tres germans i que "mai" van viure com una família. "Els mantenia econòmicament però feia vida de solter", ha afirmat Muñoz que ha afegit que ni tan sols van conviure durant un període de temps llarg.

L'home diu que quan va rebre la denúncia es va quedar perplex. "No trobo una explicació a que algú que va viure quasi sense pare, tants anys després vingui d'Alemanya i formuli una denúncia tan greu, tan lletja", ha afirmat el processat. Muñoz ha exposat que no hi va haver cap discussió, cap disputa ni mala relació amb la seva filla com perquè l'acusi de violar-la durant dotze anys.


 
El processat tampoc ha sabut explicar-se per què les proves d'ADN l'assenyalen amb una "probabilitat alta" com a pare de la filla que la víctima va tenir quan tenia 17 anys. Muñoz es va negar a donar el seu perfil genètic però els laboratoris van avaluar la compatibilitat fent servir l'ADN de la víctima i al filla i comparant-lo amb el perfil de dos altres fills del processat, que va tenir amb una altra dona. Segons apunten els pèrits, és molt difícil trobar un ADN que sigui compatible amb la paternitat de les quatre persones, tot i que les proves no són concloents del tot perquè ell es va negar a donar una mostra.

Quatre embarassos

La víctima ha relatat que els abusos van començar quan ella tenia 6 anys. Aleshores, el seu pare es ficava dins el seu llit i li refregava els genitals. Tres anys després, quan en va complir 9, van començar les penetracions. Les violacions van durar dotze anys, fins que ella en va complir 21 i va marxar del país. Segons ha relatat la noia, el seu pare "aprofitava qualsevol moment" i "buscava sempre excuses" per quedar-se sol amb ella i violar-la. La víctima ha negat que el seu pare visqués fora de casa i ha assegurat que eren una família "aparentment normal".

La noia ha explicat que les violacions eren sistemàtiques i que el seu pare la penetrava dues o tres vegades per setmana. La víctima ha assegurat que tenia "pànic" al seu pare i que no va denunciar mai els fets ni els va explicar a la seva mare perquè l'acusat l'amenaçava amb matar-los a tots.

La família va anar canviant diverses vegades de domicili. Van viure a Girona, a Sant Feliu de Guíxols, a Torroella de Montgrí, en una masia a l'Alt Empordà i a Salt. La víctima ha explicat que els abusos i les agressions sexuals van continuar de forma ininterrompuda. Quan va complir els 15 anys i va començar a tenir al menstruació, es va quedar embarassada per primer cop. "Jo no volia tenir cap fill del meu pare", ha afirmat la noia.

Segons ha relatat, en el primer embaràs el seu pare es va "inventar" que el fill era d'un noi del poble. Per això, la van acompanyar, juntament amb la seva mare, a avortar a una clínica de Barcelona. "Això el primer cop, els altres em portava fins allà, em donava els diners i m'esperava a la porta per portar-me a casa", ha afirmat la noia que no ha estat capaç de determinar quants cops es va quedar embarassada.

Una filla en comú

En una de les ocasions, la noia es va negar a avortar. El setembre del 1990, va donar a llum una nena, que va néixer amb una disminució psíquica del 80%. Tot i això, segons el relat de la víctima, el pare no es va aturar i la va continuar violant. Després de ser mare, es va tornar a quedar embarassada i, de nou, va posar fi a l'embaràs.

Les violacions sistemàtiques es van allargar fins l'any 1994. Aleshores, la víctima, juntament amb la seva filla, la seva mare i els seus germans van decidir anar a viure a l'estranger, a Alemanya. "Vam fugir", ha afirmat la noia que ha relatat que va decidir denunciar temps després perquè no havia estat capaç "d'oblidar" tot el que havia passat i volia intentar "tancar l'episodi".

Bomber amb antecedents

L'acusat va treballar com a bomber a diversos parcs de les comarques gironines, fins que va deixar la seva plaça de funcionari fa deu anys. Muñoz compta amb diverses condemnes dictades entre els anys 2000 i el 2010 per delictes de lesions, conducció etílica i violència domèstica.

El fiscal l'acusa d'un delicte continuat d'agressió sexual i demana que el condemnin a 15 anys de presó. En matèria de responsabilitat civil, sol·licita que indemnitzi la víctima amb 90.000 euros. L'acusació particular s'ha adherit a la petició de la fiscalia. La defensa, en canvi, demana que l'absolguin.

El cas, que s'ha jutjat aquest dimarts a la secció tercera de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.