Dolç comiat de Buenavista Social Club al Festival Castell de Peralada

Omara Portuondo, Eliades Ochoa o Barbarito Torres van posar dempeus el públic

El concert d’ahir del Festival Castell de Peralada era especial. No es tractava d’una actuació més sinó de l’última oportunitat per veure a Catalunya l'adéu de Buena Vista Social Club, ambaixadors de la música cubana arreu del món.

Les preguntes estaven servides; es recordaria els antics membres més destacats? I els actuals, es podrien lluir? El públic seria passiu o s’entregaria?

La nit va tenir moments per a tot. A l’inici de l’espectacle la nostàlgia s’apoderava de l’auditori quan a la pantalla apareixien vídeos i fotografies de components il·lustres com l’expianista Rubén González o l’excontrabaixista Orlando Cachao i els músic actuals interpretaven cançons o els dedicaven un solo. A llarg de l’actuació també van anar apareixent les projeccions d’Ibrahim Ferrer, Compay Segundo i Puntillita Leiva. No obstant, lluny de crear un ambient melancòlic, la vetllada va estar plena de somriures i emotivitat.

Grans èxits i felicitat a l’escenari

El director de la banda i trombó, Jesus “Aguaje” Ramos, i els altres membres transmetien l’alegria pròpia de la guajira, la salsa, el cha-cha-cha i els sons caribenys entre bromes i balls. Alhora, Aguaje camuflat entre els músics, com a un més, es girava o s’encarava cap a ells per orquestrar el grup. No van faltar grans èxits com "Chan Chan", "La Luna", "Quizás Quizás", "Dos Gardenias" o "Candela", entre d’altres.

“La més gran entre les grans, la més sexy”

Així presentava el director la cantant Omara Portuondo que durant el concert  tan sols li va caldre moure una mica els braços perquè el públic aplaudís o s’aixequés a ballar. Portuondo de 83 anys amb els seus balls, elegància i interpretació  va seduir els assistents.  A més a més, la millor actuació de la nit la va protagonitzar ella amb Aguaje amb la peça "20 años" on ella restava asseguda al costat del piano de cua i mentre cantava, a poc a poc, el trombó se li acostava des de l’altra banda de l’escenari.

Les mostres d’afecte van estar present en tot moment. Tan cap a ella, com entre ells o d’ella cap a la esta, com ara a Barbarito Torres, el virtuós del llaüt que porta des dels inicis de la formació amb la banda igual que Papi Ovideo amb el tres, Guajiro Mirabal a la trompeta i el director Aguaje.

Buena Vista Social Club deixa l’escenari entre aplaudiments

El concert d'ahir va generar certa expectació i no va decebre a l'hora de fer els homenatges pertinents. Els components del grup van gaudir de la nit i van fer-ne  partícip el públic. Amb tot, Buena Vista Social Club ha pogut dir adéu de la millor manera possible; entre aplaudiments dempeus i somriures per part del respectable.

Ara només resta dir ¡hasta siempre!