La tempesta inunda parcialment dos campaments d'esplai a Queralbs i Peralada

Els nens han set reallotjats

El telèfon d'emergències 112 ha rebut més de 167 avisos aquesta tarda i els Bombers de la Generalitat han fet més de 40 de sortides per les fortes tempestes, acompanyades localment de calamarsa i pedra, que han escombrat gran part de Catalunya.

Els xàfecs més intensos han deixat 30 litres per metre quadrat en menys de mitja hora en nombroses localitats com Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) o Vilanova de Meià (Noguera). La majoria de sortides dels Bombers han estat per petites inundacions de baixos, pàrquings, revisió de carrers i arbres caiguts. Els campaments de dos grups d'esplai de Queralbs (Ripollès) i Peralada (Alt Empordà) han quedat parcialment inundats i han hagut de ser reallotjats.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), a Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) s'han acumulat 31,4 litres per metre quadrat en 30 minuts. També destaquen els 29, 6 litres per metre quadrat de Vilanova de Meià (Noguera) i els 20,1 litres per metre quadrat a Torroella de Fluvià (Alt Empordà).

Per la seva banda, els Bombers han hagut de fer una quarantena de sortides arreu del principat a causa de les tempestes. La majoria han estat per petites inundacions de baixos, pàrquings, revisió de carrers i arbres caiguts.


Els carrers de Llançà, inundats © Oriol Puig


A primera hora de la tarda els avisos que han rebut els bombers provenien de les comarques de Tarragona, la majoria de la ciutat de Reus, on la incidència més destacada ha estat la caiguda d'un fals sostre d'una escala d'un bloc de pisos. La incidència ha inundat parcialment l'escala i els baixos de l'edifici.

A la regió metropolitana sud la ciutat més afectada per les pluges ha estat Sant Andreu de la Barca.

I a les comarques de Girona la majoria d'avisos que han rebut els Bombers de la Generalitat provenien de Llançà, on s'han inundat diversos baixos, garatges i botigues del passeig marítim i han caigut diversos arbres a la calçada.

Pel que fa al campament de Queralbs, que ha quedat parcialment anegat, hi havia una cinquantena de nens d'entre 6 i 14 anys i nou monitors que han estat reallotjats, gràcies a les gestions de Protecció Civil, a un espai cobert. I el grup de nens i monitors de Peralada també han estat traslladats a un espai cobert per poder-hi passar la nit.

Segons Protecció Civil de la Generalitat el 112 ha rebut 167 avisos per inundacions de baixos i pàrquings, incendis de vegetació per llamps i arbres caiguts. 33 d'aquests avisos s'han rebut des de l'Alt Penedès, 20 des del Baix Penedès, 20 des del Baix Llobregat, 11 des del Bages i una vintena des de les comarques gironines.

També a causa de la pluja, la circulació de trens de Rodalies de l'R4 i l'R8 entre Molins de Rei i Martorell ha estat interrompuda aquest dissabte a la tarda per una avaria a la catenària. Segons ha informat Renfe, l'avaria s'ha produït poc després de tres quarts de quatre de la tarda. Els tècnics estan treballant en la reparació de la incidència -que deixa sense subministrament elèctric el tram afectat- i s'ha habilitat un servei alternatiu per carretera tant pels viatgers de l'R8, que han de fer en autobús el tram entre Rubí i Martorell, com pels passatgers de l'R4, que fan per carretera el tros que va de Molins de Rei a Martorell.

Per tot plegat, Protecció Civil de la Generalitat -que manté en fase d'alerta el pla Inuncat- demana fer seguiment de l'evolució de la previsió meteorològica i de les incidències i afectacions que es puguin produir sobretot en el cas de viure a desplaçar-se a l'entorn de rius i rieres i zones inundables en general, i també seguir les indicacions del Servei Català de Trànsit (SCT) pel que fa a les eventuals incidències viàries, així com moderar la velocitat en els llocs on plogui amb intensitat.