Els robatoris amb violència i intimidació disminueixen un 32% aquest semestre

Entre gener i juny hi han hagut 1.609 robatoris amb força a habitatges

El robatoris amb violència i intimidació a les comarques gironines han disminuït un 32,8% durant el primer semestre de l'any. Segons dades que ha fet públiques el Ministeri de l'Interior, fins al mes de juny s'han registrat 393 casos. Durant el mateix període de l'any passat en van ser 585.

En aquests robatoris els lladres actuen amb agressivitat i sovint amenacen les víctimes amb armes. Hi ha robatoris a empreses, entitats bancàries, botigues, estrebades, atracaments a persones al carrer o assalts violents.

També hi ha hagut una davallada dels robatoris amb força en habitatges en els quals els lladres han forçat l'accés però no han fet mal a cap víctima. N'hi ha hagut 1609, un 13,1% menys.

Les dades que ha fet públiques el Ministeri de l'Interior, i que fan referència a tots els cossos policials, recullen els delictes i faltes que s'han registrat a les comarques gironines durant el primer semestre del 2014. En total, entre gener i juny, aquesta xifra negra ha disminuït un 0,6% d'un any per a l'altre (passant dels 19.672 del 2013 als 19.547 d'aquest any).

Si es desgrana l'estadística per tipologies, entre els delictes que han disminuït més hi ha els robatoris amb violència i intimidació, un dels tipus de delictes que genera més alarma perquè els lladres són agressius i solen amenaçar les víctimes, inclús amb armes. En concret, el descens enguany ha estat del 32,8% tot i que la comparativa entre l'any 2012 i el 2013 va revelar que havien augmentat un 30%.

Aquest primer semestre del 2014 se n'han comptabilitzat 393 casos, 192 menys que durant el mateix període de l'any passat, quan en van ser 585. Aquesta tipologia de robatoris engloba els atracaments a empreses, bancs, botigues i també els robatoris violents a persones al carrer, com ara estrebades. Benzineres, botigues, estancs, empreses o inclús farmàcies són també objectiu habitual dels lladres.

L'estadística policial revela que durant el primer semestre de l'any hi ha hagut descensos en gairebé totes les tipologies de delictes, excepte danys i homicidis. Els robatoris amb força a habitatges també han notat una davallada. Aquest global inclou diversos tipus de robatoris. Des dels coneguts com a silenciosos (en què els lladres entren a les cases aprofitant que les víctimes dormen) fins aquells en què el delicte es comet quan els propietaris no hi són. En aquest tipus de robatoris, els lladres no usen la violència contra les víctimes, tot i que solen forçar accessos i causar desperfectes.

Segons les dades del Ministeri d'Interior, durant el primer semestre del 2014 hi ha hagut 1.609 casos de robatoris en domicilis, 243 menys que durant el mateix període de l'any passat quan en van ser 1.852. Això representa descens del 13,1%.

La memòria de tots els cossos policials també recull altres tipologies delictives que han anat a la baixa d'un semestre a l'altre, com la delinqüència violenta o el tràfic de drogues. Segons detalla l'estadística, el tràfic de drogues ha caigut un 19,4% (de 237 casos a 191), els furts en un 1,4% (de 5.733 casos a 5.655) i la delinqüència violenta -com ara agressions sexuals, violacions o lesions- ha baixat un 24,1% (de 779 casos a 591).

Quatre crims en sis mesos

L'estadística que ha fet pública el Ministeri de l'Interior també recull els crims (homicidis dolosos i assassinats) que hi ha hagut a la demarcació durant els primers sis mesos de l'any. L'any passat, entre gener i finals de juny, se'n van cometre tres. Enguany n'hi ha hagut quatre. 
El primer crim de l'any a comarques gironines va ser el 28 de febrer, quan van trobar una veïna de Cabanes de 75 anys agonitzant en un camp proper a casa seva. La van trobar lligada i amb els mitjons dins la boca. Va rebre una pallissa brutal i va morir a principis de març com a resultat de l'agressió. El crim encara no està resolt.

El 17 de març a la nit, a Colera, van trobar el cadàver cremat i apunyalat d'un home en un incendi provocat en una pista forestal als afores del poble. El suposat autor material del crim ja ha estat detingut i empresonat per un delicte d'assassinat. Hi ha més persones implicades en el cas com a còmplices i encobridors.

El 22 de maig a Sant Feliu de Buixalleu van matar un home de 80 anys a ganivetades a casa seva. El cos el va trobar la seva dona quan tornava de classes d'informàtica. Encara no s'ha localitzat l'homicida però la principal hipòtesi és que el matessin quan va sorprendre un o diversos lladres robant a la casa.

I el 4 de juny, un home va matar el seu veí al replà de casa seva a Palafrugell, amb qui tenia mala relació des de feia temps. El va apunyalar i li va engegar un tret amb una arma casolana. L'home no va fugir i va confessar quan els Mossos el van anar a buscar a casa.