Desarticulat el grup criminal que robava cable telefònic

L'operatiu, batejat com a 'Peladors', s'ha saldat amb dotze detinguts, deu dels quals han ingressat a presó

Els Mossos d'Esquadra han desmantellat un grup criminal especialitzat en robar fil de coure de la línia telefònica. La investigació va començar el febrer, quan van detectar un increment important d'aquest tipus de furts, sobretot a les comarques gironines on la banda ha deixat almenys una quinzena de municipis sense connexió telefònica.

Els agents d'investigació van estrènyer el cercle al voltant d'un clan de Badalona fins que la matinada de diumenge a dilluns els van enxampar in fraganti mentre s'enduien coure d'un municipi del Gironès. En total, els hi atribueixen 34 furts i no descarten que siguin responsables de més. L'operatiu s'ha saldat amb dotze detinguts, deu dels quals han ingressat a presó.

Els Mossos d'Esquadra no descarten més detencions en relació a l'operatiu 'Peladors' però ja donen per desarticulat el grup criminal especialitzat en robatori de coure de fil telefònic més actiu de Catalunya. La investigació arrenca el febrer, a l'inici de "l'onada de robatoris" d'aquest tipus que es va començar a viure a les comarques gironines, sobretot a les comarques de l'Alt Empordà, la Selva interior, el Gironès i el Pla de l'Estany.

El cap de la Unitat Territorial d'Investigació de la Regió Policial de Girona, el sotsinspector Xavier Cors, ha explicat que aquests furts s'havien convertit en un problema perquè algunes poblacions van estar dies sense connexió telefònica ni accés a Internet.

La investigació policial a anar estrenyent el cercle al voltant d'un clan familiar, d'origen romanès i ètnia gitana, que viu a Badalona. Cors ha assegurat que seguir la pista a aquesta xarxa perfectament organitzada no ha estat gens senzill per diferents motius: perquè viuen en un barri on és difícil vigilar-los sense ser detectats, perquè amb el pas del temps havien aconseguit molta perícia a l'hora de cometre els furts i perquè els delictes es cometien de nit i al bosc, un lloc fins on és difícil seguir-los.

El sotsinspector ha explicat que sobretot durant els mesos de juny i juliol han anat recopilant proves i indicis per desentrellar el modus operandi i on revenien el coure per lucrar-se.

Segons Mossos, els delinqüents van deixar més 4.700 abonats sense telefonia durant més de 1.500 hores. El coure sostret suma més de 100.000 euros però calculen que sumant-hi danys i el valor de les reparacions, el perjudici econòmic ascendeix a més de 420.000 euros.


Pelar els cables al bosc

El modus operandi que emprava el grup ara desmantellat era gairebé sempre el mateix: actuaven de nit i en zones boscoses, desplaçant-se fins al lloc amb un o dos vehicles. Un cop tenien la certesa que ningú els observava, pujaven als pals del cable telefònic fent servir unes escales de fusta que dies abans, o la mateixa nit, ells mateixos havien construït amb branques.

Ja amb el cable tallat, o bé el pelaven o bé el cremaven per quedar-se únicament amb el coure i no haver-se d'emportar la funda que el cobreix. Ja amb el material robat , abandonaven el lloc, i anaven directament a una deixalleria de Barcelona. Els Mossos han denunciat el propietari de la deixalleria per delictes de receptació.

Els fruits de la investigació, tutelada pel Jutjat d'Instrucció número 6 de Figueres han permès atribuir a aquest grup criminal un total de 34 furts de cable telefònic, principalment a municipis de la demarcació de Girona com Cabanelles, Llofriu, Romanyà, Vilabertran, Bescanó, Sant Esteve de Llémena, Llorà, Canet d'Adri, Tortellà, Maçanet de la Selva, Santa Coloma de Farners, Serinyà, Massanes, Vilamalla i Sant Julià de Ramis i dos robatoris més a Arenys de Munt i Canyelles.

Cors ha detallat que a tot Catalunya hi ha hagut 99 furts de coure des de principis d'any i que creuen que podran vincular la xarxa a bona part d'aquests delictes. "Estem convençuts que els hi podrem atribuir robatoris a l'Ebre i també a Barcelona", ha afirmat Xavier Cors que afegeix que això demostra que la família sencera vivia de furtar coure. "Creiem que és una activitat extremament lucrativa", ha apuntat.

Deu a presó

Amb tota la informació recopilada, els investigadors de l'AIC van dur a terme un dispositiu entre la matinada de diumenge a dilluns i al llarg de tot el dia que va permetre detenir dotze persones. Les detencions van tenir lloc a l'AP-7 al seu pas per la Roca del Vallès, a l'N-II a Sant Julià de Ramis, a Badalona, Barcelona i a Motril (Granada). Aquesta última detenció la va fer la policia espanyola a instàncies dels Mossos d'Esquadra.

Després de passar a disposició judicial, el jutge va ordenar l'ingrés a presó per a deu dels delinqüents. Els altres dos, són menors d'edat. A la banda els hi atribueixen delictes de furts, desordres públics i pertinença a grup criminal.